Hlavní obsah

Senát schválil zrušení poplatků pro děti do 18 let

PRAHA
Aktualizováno

Senátoři ve středu odhlasovali zrušení zdravotnických poplatků pro děti do 18 let a snížení tzv. ochranného limitu pro ně a pro seniory nad 65 let na polovinu, tedy 2500 Kč. Úplné zrušení poplatků, které v Senátu prosazovala levice, neprošlo.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (vlevo) s kolegy při řízení schůze horní komory.

Článek

Děti do 18 let by tak mohly přestat platit poplatky u lékaře už od 1. dubna. Předlohu se senátními úpravami nyní posoudí Sněmovna, k přijetí původního záměru a úplnému odbourání placení je v dolní komoře potřeba nejméně 101 hlas.

Pro zrušení poplatků pro děti a pro snížení limitu hlasovalo 74 ze 77 přítomných senátorů. Proti byl jen bývalý ministr zdravotnictví, senátor Tomáš Julínek (ODS).

Dva sociální demokraté se zdrželi. Julínek nepodpořil jako jediný ani záměr své nástupkyně v ministerském křesle Daniely Filipiové (ODS), která s osvobozením dětí do 18 let od poplatků a snížením limitu na polovinu přišla.

K hlasování horní komora přikročila po zhruba pětihodinové debatě o komunistické novele s úplným odbouráním poplatků, které ve sněmovně loni v prosinci prosadili spolu s komunisty sociální demokraté. Levicoví senátoři rušení hájili a tvrdili, že pro ně budou hlasovat. Nakonec téměř všichni podpořili omezení placení.

Škromach: změna Julínek - Filipiová je pouze marketingová záležitost

Poslanci už jednou schválili návrh na plošné zrušení poplatků, tento krok před členy horní komory obhajoval poslanec ČSSD David Rath. Ten mimo jiné ve svém vystoupení řekl, že "drtivá většina občanů ty poplatky nechce".

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha je Senátem schválená varianta pouze optickým řešením, protože neobsahuje zrušení poplatků pro penzisty. „Ukazuje se, že změna Julínek - Filipiová je pouze marketingová záležitost,“ míní.

„Uděláme maximum pro to, abychom získali 101 hlasů ve Sněmovně a prosadili naši verzi,“ doplnil. Pokud soc. dem. nyní s úplným zrušením poplatků neuspěje, hodlá tak podle Škromacha učinit po volbách.

Soc. dem. přitom pohrozila v souvislosti s poplatky hlasováním o nedůvěře. „Budeme velmi zvažovat otázku hlasování o nedůvěře vládě,“ sdělil Novinkám místopředseda ČSSD.

Senát u poplatků navrhuje tyto úpravy:
Děti do 18 let
- ruší se poplatek 30 korun u lékaře
- poplatky za pobyt v nemocnici, za pohotovost či za položku na receptu zůstávají
- snížení ochranného limitu z 5000 na 2500 korun
Senioři nad 65 let
- snížení ochranného limitu z 5000 na 2500 korun, do limitu se zahrnou nově i doplatky na léčiva
Osvobození od poplatků
- obyvatelé ústavů a domovů důchodců, kterým po zaplacení pobytu a stravy zbude méně než 800 korun
- děti v pěstounské péči
Poplatek 30 korun za položku na receptu
- už jen u léků s doplatkem nižším než 30 korun.
Zdravotnická zařízení
- vybrané poplatky musí použít na provoz a modernizaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám