Hlavní obsah

Ministerstvo varuje před firmou, která slibuje falešnou dotaci EU

Právo, miv
HODONÍN

Ministerstvo místního rozvoje varuje před nabídkami Finančního centra Hodonín, které podle názoru ministerstva stavebníkům slibuje nereálnou možnost získání evropských dotací na stavbu rodinných domů. Evropská unie ale takovou podporu nenabízí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Reklama společnosti Finanční centrum Hodonín.

Článek

"Ministerstvo pro místní rozvoj varuje občany před klamavými informacemi Finančního centra Hodonín, které v reklamní kampani jednoho z místních rádií a na svých internetových stránkách nabízí zprostředkování dotace z EU na výstavbu a rekonstrukce rodinných domů,“ uvádí varování ministerstva.

Finanční centrum Hodonín (FCH) podle ministerstva nabízí zprostředkování dotace za úplatu zaplacenou předem. Přitom na výstavbu rodinných domů není možné získat dotaci z fondů EU. Dotace prý zprostředkovává ve spolupráci s firmou TP Investiční s. r. o., na jejíž nekalé praktiky už ministerstvo upozorňovalo. Firma poté dočasně nabídku ze svých internetových stránek stáhla. Nyní je však obnovena.

Leták před kanceláří FCH skutečně láká lidi na možnost "nevratného příspěvku (dotace z EU) až do výše 21procent rozpočtu stavby".

"Do projektu lze zahrnout vše k bydlení, i vybavení bytu, domu, zahrada, ploty, garáž pro jedno auto atd. Nedoporučujeme zahrnovat přepychové věci, tzn. bazén, posilovna, luxusní vybavení (vana za 100 000,- Kč). Není to ale výslovně zakázáno, záleží na žadateli,“ uvádí webové stránky zprostředkovatele.

Společnost tvrdí, že je pouze zprostředkovatelem

"Přilákala mě nabídka na získání peněz za stavbu svého domku. Řekli mi, že je to v pořádku, protože splňuji podmínky pro uchazeče o dotaci, domek mám sice postavený, ale ještě ne zkolaudovaný. Zatím jsem jim nic nezaplatil,“ řekl Právu muž, který v obci na Břeclavsku postavil rodinný domek.

Makléřka v Hodoníně mu prý řekla, že nevratnou dotaci sice neposkytuje přímo Evropská unie, ale jedna společnost, sídlící v blíže nespecifikovaném členském státě EU. "Jsme zavaleni prací, klienty bereme na objednávku, nemám na vás čas,“ odmítla se bavit s Právem Jitka Janečková z FCH.

Později telefonicky sdělila, že její společnost je pouze zprostředkovatelem pro firmy TP Investiční a EBI Group. Vše prý mají v pořádku a více sdělí jednatel Vladimír Pacák. Z odkazovaných firem má finanční poradenství ve své náplni jen druhá uvedená, v žádné ale není jako jednatel uveden Pacák.

"My jsme nikoho nepodvedli. Došlo k mylnému uveřejnění informací a já vás odkáži na naše tři měsíce staré prohlášení, kterým na věc reagujeme,“ řekl Právu zjevně podrážděný Pacák. Popřel dokonce, že by se mělo jednat o dotace z EU, ačkoliv se logem EU pyšní webová stránka FCH.

"Výše uvedené společnosti nikde neuvádí, že dotace z EU jsou zajišťovány přes ministerstvo pro místní rozvoj prostřednictvím programu rozvoje venkova ani jiného programu souvisejícího s českým státem,“ praví se ve stanovisku firem.

Radnice aktivity firmy prošetří

Z působení podezřelé firmy nejsou nadšeni ani  na hodonínské radnici. "Víme o tom, už nám volali z ministerstva. A na mě se obrátili lidé, ze kterých vytáhli citlivé osobní údaje a kteří zaplatili poplatek 9 500 korun. Navíc ta firma prý chce po lidech ještě vyplacení jednoho procenta ze získané dotace,“ řekla místostarostka Anna Matějková (KDU-ČSL).

Starosta Lubor Šimeček přislíbil kroky, jejichž cílem bude prošetření aktivit firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám