Hlavní obsah

Papež přijal ve Vatikánu ministra Pospíšila i dar české vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VATIKÁN
Aktualizováno

Papež Benedikt XVI. ve středu přijal českého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Během setkání potvrdil, že se chystá navštívit Českou republiku. Termín jeho cesty však zatím dohodnut nebyl.

Článek

"Svatý otec konstatoval, že se těší na návštěvu České republiky," řekl Pospíšil, podle něhož tím papež potvrdil úmysl ČR navštívit. O konkrétním termínu se ale ještě jedná.

Papež přijal Pospíšila jako zástupce předsednické země EU a převzal od něj dopis od předsedy české vlády Mirka Topolánka a dar české vlády, kterým byla kopie významné středověké knihy, takzvané Knihy hodinek knížete Rohana, jejíž originál je ve vlastnictví české Národní knihovny. Svatému otci byla předána její věrná kopie.

Pospíšil se ve Vatikánu poradí o novém zákoníku

"Svatý otec byl dárkem velmi potěšen a konstatoval, že věří v úspěch českého předsednictví. To podle jeho slov může Evropu posunout kupředu," sdělil Pospíšil.

Ministr měl ze setkání s papežem velmi dobrý pocit a nesdílí v médiích probíraný dojem, že se Benediktu XVI. nedostává charismatu, kterým byl proslulý jeho předchůdce Jan Pavel II. "Na mě osobně působil Svatý otec velmi přátelsky, velmi živě. Já i kolegové v delegaci jsme měli pocit, že Svatý otec ví o českém předsednictví, má informace a jeho pozdrav a jeho slova byla velmi srdečná," řekl Pospíšil.  

Návštěva českého ministra ve Vatikánu je dvoudenní a absolvuje během ní řadu jednání s vatikánskými kardinály a dalšími představiteli. Během těchto jednání je na programu především trestní či občanský zákoník.  

Ministr to vysvětlil tím, že je dobré si některé názory týkající se například péče o odsouzené nebo alternativních trestů vyslechnout a třeba se jimi nechat inspirovat.

Klaus přijal apoštolského nuncia

Před necelým týdnem potvrdil novinářům kardinál Miloslav Vlk, že se papež na tři dny chystá navštívit Česko. Kladnou odpověď na zvací dopis dostal od papeže i prezident republiky Václav Klaus, který v úterý přijal na Pražském hradě apoštolského nuncia v Česku Diega Causera, s nímž projednával další podrobnosti. 

Biskupská konference si přeje, aby Benedikt XVI. přijel do země koncem září a zúčastnil se také slavení svátku svatého Václava 28. září. Na programu návštěvy by mělo být i projednání nové vatikánsko-české smlouvy, která má upravovat postavení římskokatolické církve v Česku.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež v září navštíví Českou republiku

Papež Benedikt XVI. přijede do Česka ve druhé polovině září letošního roku. Podle ČTK to přislíbil českým a moravským biskupům, kteří předpokládají, že...

Výběr článků

Načítám