Hlavní obsah

Senát schválil přepracovaný návrh vojenských misí

– PRAHA • Aktualizováno

Senát ve středu schválil přepracovaný plán zahraničních misí české armády pro letošní rok. Pro hlasovalo 49 přítomných senátorů, zapotřebí bylo 41 hlasů, tedy nadpoloviční většina. Plán musí ještě schválit Poslanecká sněmovna, která jeho původní verzi loni v prosinci pro odpor opozice i chybějící hlasy koaličních poslanců neschválila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Čeští vojáci odlétají do Kosova

Článek

Senát tak schválil vyslání vojáků dokonce ústavní většinou. Hlasovalo pro něj i šest senátorů z klubu ČSSD. Senát ho nejprve podpořil 48 hlasy, několik senátorů ale hlasování zpochybnilo, a tak se muselo opakovat. Konečný výsledek tedy zněl 49 hlasů pro.

Ministerstvo obrany po loňském neúspěchu návrh přepracovalo a plánované počty vojáků, především v Afghánistánu, snížilo. Sociální demokraté se svým hlasem pro mise dosud spojovali zrušení poplatků ve zdravotnictví.

Vedení ČSSD ale v polovině ledna oznámilo, že své poslance při únorovém hlasování o osudu vojáků v cizině nebude omezovat. Na zrušení poplatků však Lidový dům trvá stále.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) ve středu před senátory prohlásila, že rozsah vojenské účasti činí z ČR plnohodnotného a respektovaného partnera ostatních členských zemí NATO.

Sněmovna bude o misích jednat od příštího týdne

Sněmovna se bude návrhem zabývat na schůzi, která začne příští týden. Pokud by parlament návrh neschválil, museli by se vojáci začít stahovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám