Hlavní obsah

Úřad podal trestní oznámení na Vodičkovou z Fondu ohrožených dětí

PRAHA

Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) ve středu obvinil Fond ohrožených dětí (FOD) z vážného porušování zákona a podal trestní oznámení na šéfku fondu Marii Vodičkovou a další členy vedení. Vodičková sdělila Novinkám, že je oznámením šokována a zdůraznila, že se s kolegy snaží postupovat v nejlepším zájmu dětí.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Marie Vodičková

Článek

Úřadu vadí to, že fond na internetu zveřejňuje fotky a osobní údaje dětí, které nabízí k adopci. Informace podle ÚOOÚ mohou děti poškodit například u spolužáků nebo učitelů. V některých inzerátech se dokonce popisují i problémy, které děti mají.

"Připadá mi to absurdní. Na jedné straně jsme kritizováni kvůli velkému počtu dětí v dětských domovech a na druhé na nás nyní podávají žalobu, když se pro ně snažíme najít náhradní rodiče, což je v nejlepším zájmu dětí," řekla Vodičková. Pokud podle ní existuje rozpor mezi výkladem některých právních norem, snaží se jednat v nejlepším zájmu dítěte.

Trestní oznámení podal Úřad pro ochranu osobních údajů. "Z naší strany je využití možnosti podat trestní oznámení výjimečný krok," uvedl předseda úřadu Igor Němec.

Trestní oznámení přišlo po kontrole

V polovině ledna ukončená kontrola podle něho prokázala, že organizace na internetu zveřejňuje informace o dětech, které je mohou poškodit u spolužáků nebo učitelů a mohou mít dopad na jejich budoucí život. Úřad proto také uložil fondu situaci napravit, například stáhnout webové stránky, na kterých děti k adopci nabízí. Rozhodnutí ÚOOÚ zatím není pravomocné, FOD může k jeho závěrům do měsíce podat připomínky.

Němec již dříve uvedl, podle něj není nutné pro vyhledávání vhodných dětí či žadatelů zveřejňovat jejich osobní data. Zejména na internetu by se podle něj měly o dětech objevit pouze anonymní a obecné informace, v žádném případě však jména nebo dokonce fotografie. Šéf úřadu kritizoval také inzeráty, ve kterých sdružení popisuje chování a problémy dětí.

"Takovéto údaje lze poskytnout až užší skupině žadatelů," uvedl. Anonymitu dětí podle dřívějšího vyjádření úřadu pravděpodobně nedodržuje více organizací. Němec doufá, že nynější kroky ÚOOÚ proti Fondu ohrožených dětí postačí, aby i ony své chování změnily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám