Hlavní obsah

VIDEO: Nechráněným stykem se dotýkáme smrti, varuje HIV pozitivní muž

Při souloži bez kondomu s někým, koho dobře neznáme, si přímo saháme na vir HIV, říká sedmatřicetiletý muž, který se smrtícím virem nakazil před čtyřmi lety. Své tehdejší jednání označil za lehkomyslnost.

Článek

„Infikoval jsem se při nechráněném styku se svým bývalým partnerem,“ přiznává Novinkám muž, který svůj krutý úděl na první pohled přijímá dobře, nicméně přiznává, že denně bere společně s nutnými léky také antidepresiva.

"Je to těžké, člověku se obrátí život naruby,“ říká na otázku, jaké to je s virem žít. „Ta myšlenka na sebevraždu u mě byla,“ přiznává také.

U dívek v České republice je nejvíce nakažených virem HIV kolem 20 až 24 let, u mužů je to ve věku 25 až 29 let.

Počet nakažených v ČR roste

V minulém roce přibylo v České republice 147 lidí nakažených virem HIV, což je o 25 případů více než v předchozím roce. Podle odhadů je však nakažených, kteří o vlastní infekci ani neví, více.

Nárůst nakažených virem HIV je největší od poloviny osmdesátých let, kdy se začal virus v ČR testovat. Infekce se rozvinula v onemocnění AIDS u 26 osob, devět lidí v souvislosti s nemocí zemřelo. V tomto ohledu byl rok 2007 poněkud kritičtější. Nemocných s AIDS přibylo 30 a v důsledku nemoci zemřelo deset lidí. Údaje vyplývají ze statistik Státního zdravotního ústavu Praha (SZÚ) a České společnosti AIDS pomoc (ČSAP).

Jen v prosinci loňského roku přibylo v Česku deset nových HIV infekcí, největší nárůst zaznamenal Ústecký kraj a Praha. Celkový počet HIV pozitivních tak v ČR dosáhl 997 žijících osob, 1189 v absolutních číslech. Osmdesát procent HIV pozitivních jsou podle statistik muži.

Nejvíce HIV pozitivních připadá na Prahu, kde jich žije 466, Středočeský kraj (97 pozitivních) a Jihomoravský kraj (82 pozitivních). Naopak nejméně HIV pozitivních evidují v Pardubickém kraji (devět) a kraji Vysočina (11).

Nejnebezpečnější je HIV pro homosexuály a bisexuály

Ředitel Domu světla Miroslav Hlavatý upozornil, že nakažených je zřejmě mnohem více. Údaje Evropského centra pro kontrolu nemocí uvádějí, že pětina až čtvrtina nakažených v ČR, tedy zhruba 300 lidí, o HIV viru ve svém těle vůbec neví.

V Česku rovněž žije 304 HIV pozitivních cizinců bez trvalého pobytu. Nejvíce jich pochází ze subsaharské Afriky (97) a z východní Evropy (96).

Smrtonosný virus se nejvíce šíří mezi homosexuály a bisexuály. Statistiky uvádějí, že tímto způsobem bylo nakaženo 55 procent lidí, heterosexuálním stykem 31 procent a pět procent injekčním užíváním drog.

Pro srovnání uvedl Hlavatý údaje z Portugalska, které je co do počtu obyvatel na podobné úrovni jako ČR. Podle něj hlásí Portugalsko 30 000 HIV pozitivních, tedy 25krát více než Česká republika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám