Hlavní obsah

Před honem pil podle kontrol každý tisící myslivec

Právo, Josef Koukal
PRAHA

Rozšířený názor, že myslivci chodí na hony s placaticí v kapse a v opilosti střílejí po všem, co se pohne, policejní kontroly za čtyři měsíce uplynulé lovecké sezóny nepotvrdily. Z více než 22 tisíc zkontrolovaných účastníků lovů zjistili policisté alkohol jen u 22 z nich. Podnapilým myslivcům střílení zakázali.

Článek

„Jsme rádi, že veřejné mínění, že všichni myslivci chodí na lov podnapilí, se nepotvrdilo,“ říká mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Josef Pubal. „Kdyby statistika dopadla stejně u řidičů, bylo by to prima,“ radoval se z výsledků kontrol poslední lovecké sezóny.

Policie rozjela dohled nad myslivci hned s jejím zahájením 1. září a pokračovala až do konce roku, kdy hony končí. Kromě alkoholu se zaměřila také na dodržování zákona o zbraních a zákona o myslivosti. Například v listopadu zakázali policisté střelbu pěti myslivcům na Zlínsku. Tři z nich nadýchali kolem jednoho promile. Policie všem až do vystřízlivění odebrala zbraně.

Policisté zkonrolovali 22 060 osob

„Za čtyři měsíce policisté provedli 1509 akcí, při nichž zkontrolovali 22 060 držitelů zbrojních průkazů a 21 379 zbraní,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Dagmar Bednarčíková. Zjistili 191 přestupků, převážně proti ustanovením zákona o zbraních, z toho ve 22 případech naměřili myslivcům v dechu alkohol. Naprostou většinu přestupků, celkem 158, vyřídili domluvou. Blokových pokut rozdali 17 a zbylých 16 věcí poslali do správního řízení.

„Policejní kontroly nám nevadí, naopak jsme za ně rádi. V posledních letech jich přibývalo a myslím, že i ukázněnost myslivců se zlepšila,“ zdůrazňuje Pubal.

Tragédii způsobila náhoda 

Nejtragičtějším případem poslední sezóny se stalo neštěstí z 10. září, kdy 38letý myslivec při lovu kachen na Nymbursku smrtelně zranil svou 13letou dceru. Uklouzl a zbraň mu vystřelila v pádu. Alkohol před honem nepil.

„To byl doopravdy nešťastný případ. On vystřelil jednu ránu, poté uklouzl a spadl na záda. Zbraň vystřelila ještě jednou a zasáhla dceru, která stála, jak měla, za ním,“ popsal událost Pubal. Podle policie dochází ke zraněním při honech každoročně.

Jeden mrtvý za rok

Zhruba jednou do roka si střelba lovců vyžádá lidský život. V prosinci 2007 smrtelně zasáhl 58letý myslivec svého o pět let mladšího kolegu u Nové Hradečné na Olomoucku. Střelec měl v krvi zhruba 1,5 promile alkoholu.

V létě 2006 zastřelil myslivec 55letého muže, když v Hřebči na Kladensku číhal na kance. „Za posledních deset let jsme měli čtrnáct nebo patnáct smrtelných případů, tedy jeden až dva do roka. Myslím, že riziko se už nedá snížit nějakými změnami zákonů. Jako při každé lidské činnosti nemůžete selhání stoprocentně vyloučit,“ dodává k tomu Pubal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám