Hlavní obsah

Za lékaře nebudou platit děti do 18 let, dohodla s rebelkami Filipiová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) si zajistila hlasy rebelujících poslankyň ze strany Zelených pro hlasování o změkčení Julínkových poplatků. Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová souhlasí s variantou, podle které nebudou za ambulantní návštěvu lékaře platit děti do 18 let.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová.

Článek

Dohodu, která zvyšuje šance, že kompromisní řešení projde Sněmovnou, posvětil i  premiér Mirek Topolánek. Návrh změn bude ve středu předložen v Senátu, který bude o poplatcích hlasovat. Verzi, kterou horní komora schválí, již nebude moct Sněmovna změnit. Může ji pouze schválit nebo zamítnout.

Pokud poslanci návrh poslanci schválí, sníží se dětem, stejně jako seniorům nad 65 let, roční ochranný limit z 5000 na 2500 korun. Do ochranného limitu u seniorů se mají navíc započítávat navíc doplatky za všechny léky, včetně těch s méně než třicetiprocentní úhradou ze zdravotního pojištění, a takzvané podpůrné léky, používané nejvíce právě touto věkovou kategorií.

Poplatek 30 korun za položku na receptu u léků s doplatkem vyšším než 30 korun se ruší. Výpadek příjmů lékařů, který vznikne osvobozením některých skupin od placení regulačních poplatků, bude podle této dohody kompenzován. Návrh připraví ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám