Hlavní obsah

Vojáci pěti zemí bojují v Jeseníkách jako o život

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř jako o život bojuje v Jeseníkách na 60 vojáků z Belgie, Německa, Polska, Slovenska a České republiky. Plní úkoly v rámci mezinárodního Mistrovství Armády České republiky v 15. ročníku v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2009.

Foto: Petr Marek, Právo

Na stanovišti „Indiana Jones“ museli vojáci plnit adrenalinové outdoorové disciplíny.

Článek

Winter Survival, jak Právo v úterý informoval mluvčí závodu Pavel Pazdera, je vytrvalostní víceboj simulující činnost vojenských hlídek v zimním terénu. Tento ojedinělý závod je v podmínkách Armády ČR nejnáročnější sportovní soutěží, která zahrnuje adrenalinové „outdoorové“ disciplíny sportovního charakteru a aktivity podobné bojovým činnostem jednotlivce a malých skupin v zasněženém horském prostředí.

Vojáci překonávají "survivaloviny"

Závodníci absolvují celkem tři etapy v průběhu čtyř dnů. „Nejnáročnější je druhá, dvoudenní, do které odstartovali dnes,“ uvedl Pazdera. Vojáci jen podle mapy a buzoly urazí padesátikilometrovou vzdálenost členitým terénem Hrubého Jeseníku  s povinnou výbavou.

Přitom přesunech navíc musí plnit obtížné „survivaloviny“: zdolání skalních útvarů s použitím horolezeckých pomůcek, překonání různých přírodních a umělých překážek pomocí lanových technik, vytažení „raněného“ v nosítkách na skálu, práce s lavinovou vyhledávací soupravou, střelbu z paintballových zbraní, azimutový závod či přespání ve volné přírodě.

Indiana Jones nevadí, problémy dělá orientace

„Jsme tady poprvé a už teď mohu říct, že je to náročné na kondici, vytrvalost i psychiku. Zvláště, když zima bere síly. Obavy ale nemáme, byť to nejtěžší nás teprve čeká. Snad jen z toho, že někde zabloudíme,“ řekl Právu Peter Mikuš z hlídky slovenského Liptovského Mikuláše poté, co spolu se svými dvěma kolegy absolvoval úkoly na stanovišti „Indiana Jones“.

Na stanovišti nazvaném po akčním hrdinovi si vojáci vyzkoušeli dovednosti z vojenského lezení při překonávání umělých i přírodních překážek. Zabrat jim dala především kláda zaklíněná zhruba v 25 metrové výšce na stromě, k níž museli vylézt a na které pak měli co nejdéle viset.

„To bylo docela drsné. Všechno ostatní ale bylo zatím v pohodě. Myslel jsem, že nás čeká větší dřina. Jsme však teprve na začátku etapy a tak to možná teprve přijde,“ svěřil se Právu se svými pocity také Jiří Juhas z hlídky 4. brigády rychlého nasazení v Žatci. Klání, jehož druhá etapa pokračuje ve středu, skončí o den později štafetovým branným závodem ve volném terénu v okolí Kurzovní chaty.

Reklama

Výběr článků

Načítám