Hlavní obsah

V Česku propukla epidemie chřipky, zasáhla hlavně děti

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V uplynulém týdnu o 23 procent vzrostl počet nemocných nachlazením a chřipkou. Epidemie chřipky tak začíná. Chřipka se léčí většinou paralenem a zvýšenými dávkami vitamínu C, antibiotika v tomto případě nefungují.

Článek

„Máme nyní 1500 nemocných na 100 000 obyvatel, ale řada okresů už překročila epidemiologický práh, který je 2000 nemocných na 100 000 obyvatel,“ řekl Právu v pondělí Michael Vít, hlavní hygienik republiky.

Informoval, že tuto hranici už překročili v okresech Praha-východ, Český Krumlov, Hodonín, Uherské Hradiště, Ostrava a další. Z krajů se nejblíže k uvedené hranici blíží kraj Karlovarský, Středočeský, Královéhradecký, Jihočeský, Jihomoravský, Zlínský a Moravskoslezský.

Podle Víta nejvíce nemocných je dětí do 14 let. U nich také je i nejvyšší nárůst onemocnění. V některých státech Evropy, například ve Španělsku a Portugalsku, už chřipková epidemie odeznívá, naopak na svém vrcholu je ve Francii, Velké Británii, Holandsku a Německu. V Polsku a na Slovensku je situace zatím relativně klidná.

Očkování proti chřipce už nemá smysl, protože obranné látky se získávají zhruba za 14 dní, a to chřipková epidemie v ČR už bude v plné síle.

Antibiotika nezabírají

Nástup chřipkového onemocnění je velice rychlý, doslova z hodiny na hodinu. Postiženého bolí hlava, klouby, má vysokou horečku a musí do postele. Chřipka se šíří kapénkovou nákazou, tedy smrkáním a kýcháním, a proto také už v některých nemocnicích vyhlásili zákaz návštěv, aby se pacienti, kteří v nemocnicích leží, nenakazili chřipkou zavlečenou zvenčí.

Lidé by se měli vzhledem k povaze nákazy vyvarovat míst, kde se shromažďuje hodně osob, z nichž některé mohou být virem chřipky již nakaženi. Jde například o kina, divadla a sportovní stadióny.

Onemocnění trvá zpravidla pět dní, ale pokud se nevyléčí, může se vrátit i v závažných komplikacích, jako je například zápal plic. Chřipka se léčí paralenem, zvýšenými dávkami vitamínu C, antibiotika nezabírají. Nemocní by měli i hodně pít. Jde o virové onemocnění a antibiotika jsou na bakteriální infekce. Lékaři je však u některých starších osob předepisují proto, aby se předešlo bakteriálnímu zánětu plic.

Ročně na chřipku zemře přibližně 1500 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám