Hlavní obsah

Kvůli Rathovým výrokům o Hitlerovi chce ODS svolat Sněmovnu

Novinky, jov

Vládní ODS v pondělí večer přitvrdila v kritice středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) za jeho výroky o Hitlerově řešení ekonomické krize. Zvažuje kvůli tomu svolání mimořádné schůze Sněmovny s požadavkem odvolání Ratha ze všech funkcí. Pustila se také do šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, který se Ratha zastal. Podle Paroubka je Langrův útok pouze preventivním úderem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS)

Článek

„ODS prohlašuje, že ve věci výroků Davida Ratha zvažuje svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, s požadavkem na jeho odvolání ze všech funkcí,“ uvedl v pondělí večer místopředseda ODS Ivan Langer.

Ten se do Ratha a ČSSD opřel i během dne, kdy například uvedl: „Ten, kdo se zastává Ratha, je stejný jako on a Dryml! Stejná žumpa“.

Co řekl Rath v LN
Jak řešil krizi Adolf Hitler? (...)No ne. Vy se smějete, ale to jsou vážné věci. Hitler řešil krizi tak, že začal zbrojit, čímž dal lidem práci a nastartoval ekonomiku! On s tím vyhrál volby! Pak to tedy vyústilo ve válku… Liberální ekonomové na tohle zapomněli. A místo toho přicházejí se svými fantasmagoriemi.

ODS je podle Langera „znechucena metodami ČSSD, ke kterým tato strana prostřednictvím svých vrcholných představitelů neváhá sáhnout“. Šéfa ČSSD občanští demokraté obvinili, že se snaží od „bezprecedentních výroků“ Ratha odvést pozornost.

“Je absurdní obviňovat Davida Ratha z něčeho takového, když část jeho rodiny byla povražděna v době Třetí říše na základě nacistické ideologie,“ řekl Novinkám šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Paroubek: Rath Hitlerovi sympatie nevyjadřoval

„Jiří Paroubek se snaží snížit obludnost Rathových slov tvrzením, že byla vytržena z kontextu a dezinterpretována. Nebyla, pane předsedo Paroubku! Jsou přesnou citací rozhovoru, který hejtman Rath zcela dobrovolně a o své vůli poskytnul,“ uvedl Langer.

 „Pane předsedo Paroubku, hovoříte-li ve svém prohlášení o snižování politické kultury a urážce všech členských stran Strany evropských socialistů, pak je to zcela namístě. Nedopustila se jich však ODS. Naopak byl to sám David Rath, který se jako člen ČSSD, legitimizováním ekonomických metod  Adolfa Hitlera, dopustil obojího ve vrchovaté míře,“ pustil se do největší opoziční strany místopředseda ODS.

ČSSD by se podle Langera měla vážně zamyslet, zda „takový člověk s takovými názory a přístupy může zastávat tak zodpovědnou funkci, jakou je hejtman kraje.“

V pondělí vyzval představitele ODS v tiskovém prohlášení k omluvě za ostrou kritiku Ratha a ČSSD šéf největší opoziční strany Jiří Paroubek. Doplnil, že Rath se podle něj nedopustil žádného výroku, kterým by vyjádřil sympatie k Hitlerovi a „za dezinterpretaci svých výroků se veřejně omluvil“.

Paroubek: Je to preventivní úder

„Jde o záležitost zprefabrikovanou lidmi z okruhu pánů Langra a Dalíka, kteří se obávají dopadů eventuálního zjištění v hospodaření Středočeského kraje za dobu, kdy byl pan Bendl hejtmanem. Je to preventivní úder proti Davidu Rathovi,“ řekl v reakci Novinkám v pondělí večer předseda ČSSD Jiří Paroubek. 

„Když si soudný člověk přečte, co říkal, možná, že to není obratné. Ale mnohem skandálnější je, když první místopředseda ODS Vodrážka srovnal ČSSD s NSDAP,“ uvedl Paroubek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám