Hlavní obsah

Úřad pokutoval ministerstvo za únik rozhovoru Topolánka se Sarkozym

– PRAHA • Aktualizováno

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) rozhodl minulý týden o udělení pokuty ministerstvu zahraničních věcí za únik informací ze schůzky premiéra Mirka Topolánka s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Novinkám to potvrdil Lubomír Prchal z NBÚ.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Mirek Topolánek s Nicolasem Sarkozym

Článek

"Národní bezpečnostní úřad udělil pokutu ve výši 77 tisíc korun kvůli tomu, že ministerstvo zahraničí neoznačilo dokument, z něhož informace unikly, správným stupněm utajení," potvrdil Prchal.

Podle ředitele úřadu Dušana Navrátila nestanovilo české velvyslanectví ve Francii, které spadá pod ministerstvo zahraničních věcí, u dokumentů záznamu rozhovoru stupeň utajení Vyhrazené, ačkoli tak mělo učinit. NBÚ mohl udělit až milionovou pokutu, konečná výše má "výchovný" charakter, vysvětlil Navrátil pro ČTK.

Inkriminovaný dokument obsahoval záznam rozhovoru mezi premiérem Mirkem Topolánkem a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym ze schůzky, která se uskutečnila loni v říjnu v Paříži.

V rozhovoru si Sarkozy stěžoval na arabské politiky ve Středomoří. "Víš, co to je, být sám proti všem těm Arabům? Mít je na telefonu? Jsou hrozní, přísahám," řekl mimo jiné Sarkozy Topolánkovi. Celý dialog byl veden v přátelském tónu, ovšem Francouzi se cítili velmi pobouřeni tím, že záznam z ministerstva unikl a česká média jej zveřejnila. Jako první záznam publikoval časopis Reflex.

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg se následně za únik informací omluvil.

Reklama

Výběr článků

Načítám