Hlavní obsah

Vláda dala zelenou přímé volbě prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda v pondělí schválila návrh změny ústavy, která by umožnila přímou volbu prezidenta. Po jednání kabinetu to oznámil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Konkrétní podmínky volby by měl stanovit doprovodný zákon.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová, šéf resortu dopravy Petr Bendl a ministr zemědělství Petr Gandalovič (vpravo).

Článek

Ústava by dle vládního návrhu měla nově obsahovat větu, že "prezidenta republiky volí v přímých volbách lid". Není pochyb, že z hlediska právního je bezvadná," řekl zdůraznil Pospíšil.

Hlavu státu by mohl navrhnout kterýkoliv občan starší 18 let, který by pro svého kandidáta sehnal 20 tisíc podpisů, případně skupina dvaceti poslanců či deseti senátorů. 

Změnu Ústavy by doprovodil zákon, který by přesně specifikoval, jak by volba hlavy státu  probíhala.

Změnu ústavy by musely schválit obě komory parlamentu třípětinovou  většinou. Ve Sněmovně již delší dobu leží návrh na zavedení přímě volby, který předložila sociální demokracie. Strany se doposud na přímé volbě nedokázaly nikdy shodnout, třebaže ji dle průzkumů podporuje většina české veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám