Hlavní obsah

Rádio Česko: Náměstek Langerovy inspekce prý za totality udával na vojně

PRAHA

Nový náměstek Inspekce ministra vnitra (IMV) Dušan Brunclík údajně před rokem 1989 na vojně udal své kolegy. Informaci ze svazku vojenské kontrarozvědky zveřejnilo v pondělí Rádio Česko, kterému ji poskytl Ústav pro studium totalitních režimů. Brunclík informaci rezolutně popřel, tvrdí, že jde o fiktivně založený materiál.

Článek

Za Brunclíka, jenž argumentuje prověrkou na druhý nejvyšší stupeň utajení, kterou získal od Národního bezpečnostního úřadu, se postavili i jeho nadřízení včetně ministra Ivana Langra.

Podle svazku se Brunclíka podařilo získat v době jeho vojenské služby ke spolupráci jako důvěrníka pod krycím jménem Knihař. Měl být využit na ochranu utajovaných skutečností, k prověrce styků příslušníků ozbrojených sil s lidmi z kapitalistických zemí nebo k odhalování nositelů nesprávných politických názorů a propagování západního stylu života.

Dvě preventivně výchovná opatření

"Za dobu spolupráce nepodal žádných takových poznatků, podle nichž by došlo k rozpracování, případně realizaci osob. Na základě jeho poznatků byla však provedena dvě preventivně výchovná opatření s vojáky základní služby. Jednalo se o napadení a urážky komunistů a hromadný poslech rozhlasové stanice Hlas Ameriky," píše se v závěrečné zprávě svazku.

Zmiňované preventivně výchovné opatření Státní bezpečnost využívala proti nepřátelům režimu v desítkách tisíc případů a na mnohé dotčené mělo toto opatření zásadní životní dopad, uvedlo Rádio Česko.

Dušan Brunclík ale tvrdí, že neudával a že si není vědom žádné spolupráce s tajnou komunistickou policií. Navíc podotýká, že svazek na něj dělá dojem falzifikátu, a naznačuje, že důstojník, který na něj svazek sestavil, už byl z podobného podvodu jednou usvědčen. Bližší podrobnosti ale neuvedl.

Nadřízení se za Brunclíka postavili

Za Dušana Brunclíka se poté, co vyšly najevo okolnosti kolem jeho svazku u vojenské kontrarozvědky, okamžitě postavil ředitel IMV Zdeněk Pelc. Tvrdí, že prověrka Národního bezpečnostního úřadu, kterou jeho podřízený prošel, je pro něj dostatečným argumentem o spolehlivosti. Podle Rádia Česko se za Brunclíka postavil také ministr vnitra Ivan Langer.

Rádio uvedlo, že o Dušana Brunclíka se kvůli zmiňovaným materiálům kontrarozvědky podle neoficiálních informací z ministerstva vnitra rozhořel spor už na podzim a šéf inspekce Zdeněk Pelc si tehdy chtěl kvůli tomu dokonce podat žádost o odchod do civilu. Nakonec byl ale problém uhlazen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám