Hlavní obsah

V Jeseníkách začala nejtěžší armádní sportovní soutěž Česka

JESENÍK

Zapálením ohně a slavnostním nástupem začalo v neděli večer v Jeseníkách mezinárodní mistrovství české armády v zimním přírodním víceboji Winter Survival. Nejtěžší sportovní soutěže české armády se zúčastní 57 vojáků z Česka, Německa, Belgie, Polska a Slovenska. Klání, při kterém vojáci musejí prokázat svou zdatnost a odolnost v extrémních podmínkách, se v Jeseníkách koná již popatnácté.

Článek

Zimní víceboj simuluje činnost vojenské hlídky v zimním horském terénu, řekl mluvčí závodu Pavel Pazdera. Soutěž tříčlenných družstev vyžaduje podle něj od závodníků vysokou úroveň individuálních schopností a dovedností, ale i týmovou spolupráci. Klání bude opět zahrnovat adrenalinové outdoorové disciplíny sportovního charakteru a aktivity podobné bojovým činnostem jednotlivce a malých skupin v zasněženém horském prostředí.

Na účastníky klání bude čekat například dvoudenní přesun členitým horským terénem, při kterém urazí s povinnou výbavou padesátikilometrovou vzdálenost a stráví jednu noc ve volné přírodě. Závodníci také budou muset prokázat svou zručnost při překonávání skalních útvarů s použitím horolezeckých pomůcek či při záchraně raněného.

Jednotlivé etapy závodu se budou konat od pondělí do čtvrtka. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se uskuteční v pátek. Klání pořádá generální štáb české armády a Univerzita obrany v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám