Hlavní obsah

Liška přes protesty univerzit předloží bílou knihu vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Placení školného u vyššího vzdělávání a další novinky chce i přes výtky koaličních lidovců a protesty univerzit protlačit v pondělí vládou ministr školství Ondřej Liška (SZ). Předloží kolegům tzv. bílou knihu, tedy návrh reformy vysokých škol.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ministr školství Ondřej Liška (Strana zelených)

Článek

Podle lidovců není otázka školného, které dokument navrhuje, dostatečně vyřešena. První verzi dokumentu představilo ministerstvo školství loni na jaře, do prosince k ní vznášeli připomínky akademici a veřejnost. Reforma počítá kromě zavedení školného také s vytvořením systému studentských půjček a se změnami v samosprávách univerzit.

Akademický senát Univerzity Karlovy v pátek oznámil, že vyzve zákonodárce, aby knihu odmítli a vrátili ji ministerstvu k přepracování. Zástupcům univerzit mimo jiné vadí, že dostatečně neřeší špatnou finanční situaci humanitních fakult. Vláda v pondělí posoudí také novelu zákona o pedagogických pracovnících, která zahrnuje požadavky na kvalifikaci učitelů.

Novela mimo jiné uznává vzdělání učitele získané v rámci programu celoživotního vzdělávání a nově definuje požadavky na asistenta pedagoga. Novela by měla dovolit například to, aby v mateřské škole mohla pracovat i učitelka, která vystudovala speciální pedagogiku na vyšší odborné škole. Předloha se týká i pracovní doby pedagogů, konkrétně doby, kterou musejí trávit přímo ve škole.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám