Hlavní obsah

VIDEO: Průvod Dělnické strany Janovem se obešel bez konfliktů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JANOV
Aktualizováno

Hlídky Dělnické strany (DS) procházely v sobotu litvínovským sídlištěm Janov, kde žijí i nepřizpůsobiví občané, zejména Romové. Žádné násilné incidenty se ale nekonaly. Podle místopředsedy DS Petra Kotába akci zorganizovali proto, že radnice ztrácí zájem o řešení problémů na sídlišti. S tím však starosta Milan Šťovíček (ODS) nesouhlasí, město podle něj naopak vyvíjí značnou snahu o zlepšení situace v Janově.

Článek

Na bezpečnost a pořádek v janovském sídlišti dohlíželi policisté i strážníci. Hlídky rozdávaly starousedlíkům tiskoviny DS a anketní lístky s otázkami, zda jsou spokojeni s opatřeními radnice k obnovení pořádku na sídlišti. Romové, kteří průvod sledovali většinou z balkonů a oken bytů, častovali členy a příznivce DS nadávkami a požadovali, aby sídliště opustili. K pořádku a slušnosti Romy nabádal předseda Romského křesťanského sdružení Radek Grunza.

"Byla to provokační akce Dělnické strany. Jsem rád za naše Romy, že mají rozum na správném místě a že v rámci zákona dokázali této provokaci čelit," uvedl Grunza.

Romové se nenechali vyprovokovat

Na tamních domech jsou vylepeny výzvy, aby Romové zachovali klid a zůstali doma. „Na přítomnost takzvaných ochranných sborů DS nebudeme nereagovat,“ uvedl  Grunza.

Patrola Dělnické strany prošla Janovem už v říjnu, její členové tehdy narazili odpor Romů. Na konflikt reagovali příznivci DS svoláním pochodu, který 17. listopadu skončil bitkou s policií na hranicích Janova s řadou zraněných.

Reklama

Výběr článků

Načítám