Hlavní obsah

VIDEO: Netušil jsem, jak pitoreskně může být řízen tento stát, řekl Čunek

PRAHA

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek se rozloučil se svým působením v čele resortu i ve vládě premiéra Mirka Topolánka. Vedle představení nástrojů na podporu investic do bydlení si posteskl nad tím, jakou moc mají na řízení státu i ministerstev lobbistické vlivy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek

Článek

Čunek řekl, že "netušil, jak pitoreskně může být někdy řízen tento stát a hlavně kým je ovládán." Zároveň však dodal, že je přesvědčen o tom, že je možné tento stav změnit. Šéf lidovců věří, že se na této změně bude i nadále podílet a proti nepravostem bojovat.

Čunek řekl, že do řízení státu, ministerstev i obcí zasahuje množství externích vlivů, "které toto řízení chtějí nabourat". Vlivy pojmenoval jako lobbistické skupiny. Dva roky působení ve vládě označil za těžké, ale nikoliv marné.

"Tiskovou konferenci jsem udělal rád a bez hořkosti," uvedl Jiří Čunek na úvod svého posledního setkání s novináři v pozici ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra. Neopomněl zdůraznit, že o svých "odchodech i příchodech na ministerstvo vždy rozhodl sám“.

Lidovecký předseda také řekl, že si sám vybral i svého nástupce Cyrila Svobodu a v poslední době s ním konzultoval všechna zásadní rozhodnutí, která by do budoucna mohla ovlivnit chod ministerstva.

Na monitorovací systém bude nový tendr

Na tiskové konferenci Čunek mimo jiné oznámil, že se mu podařilo v Evropském parlamentu prosadit návrh na zvýšení zálohových plateb ze strany EU ze dvou na čtyři procenta.

Na tiskové konferenci Čunek mimo jiné oznámil, že se mu podařilo v Evropském parlamentu prosadit návrh na zvýšení zálohových plateb ze strany EU ze dvou na čtyři procenta.

Ministr se vrátil i k medializované kauze monitorovacího systému peněz, které do ČR proudí z unijních fondů. Systém bude i dalších osm až 18 měsíců provozovat firma S Původně kvůli problémům se smlouvami hrozilo, že systém, bez něhož nelze čerpat peníze z fondů EU, nebude mít kdo spravovat.

Ministerstvo současný systém pořídilo v roce 2001 bez řádně vypsaného tendru. Úřadu se tím uzavřela možnost financovat systém z evropských dotací. Nový systém by měl situaci napravit.

Co je to pitoreskní

:: Přídavné jméno pitoreskní je nejčastěji překládáno jako malebný, půvabný.

:: Čeština jej přejala z francouzského slova pittoresque, kam přešlo z italského pittoresco. Základem slova je italský výraz pro malíře (pittore) mající kořen v latinském slově pictus ve významu namalovaný, barevný či pestrý.

:: V současné italštině může být mezi okrajovými významy slova pittoresco i divný nebo směšný. V tomto přeneseném významu je také v češtině hojně užíváno. Například ministr Ivan Langer před rokem označil za pitoreskní žalobu Jiřího Paroubka na policii a bývalého šéfa ÚOOZ.

Doposud stát za provoz systému zaplatil 210 miliónů korun a na dalších 140 miliónů přišly doprovodné systémy. Nové výběrové řízení by mělo proběhnout v prvním čtvrtletí letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám