Hlavní obsah

Policie se nebude zabývat případem exposlance Moravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie se nebude zabývat kauzou bývalého poslance ODS Jana Moravy, který podle televizního záznamu shromažďoval kompromitující materiály na některé své kolegy údajně kvůli případnému vydírání. V pátek to řekl náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Martin Černý.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Morava

Článek

"Dospěli jsme k závěru, že nejsou dány důvody pro zahájení úkonů trestního řízení. Trestním oznámením se proto nebudeme dále zabývat," řekl ČTK Černý.

Trestní oznámení podal na Moravu v září provozovatel internetových stránek Centrálního registru dlužníků a protikorupční linky Jiří Jehlička, podle něhož se exposlanec mohl dopustit trestného činu útisku či vydírání.

Otazníky po reportáži Novy zůstávají

Poslanec Morava pověřil začátkem září fiktivní detektivní agenturu sledováním dcery předsedkyně Republikové rady Strany zelených Olgy Zubové. Poslankyni chtěl dojmem, že její dítě někdo sleduje, přimět k poslušnosti ve Sněmovně. Zároveň měl zájem o kompromitující fotky na Vlastimila Tlustého, které mu byly nabídnuty.

Podle reportáže zveřejněné v televizi Nova nebylo zcela jasné, zda Moravovy aktivity byly jeho sólovou akcí, nebo o nich věděl někdo z vedení ODS. Morava před skrytou kamerou uvedl, že kompromitující fotografie Tlustého nabídl předsedovi poslaneckého klubu ODS Petru Tluchořovi.

Kauza stála Moravu mandát

Den po odvysílání reportáže složil Morava mandát a před novináře předstoupil s prohlášením, v němž přijal odpovědnost za své jednání. Uvedl, že jeho počínání bylo vedeno dobrými úmysly a rozhodně prý nechtěl nikoho vydírat. Zároveň zopakoval, že jednal o své vůli a kroky s nikým nekoordinoval.

Morava také uvedl, že je obětí provokace, kterou zosnoval Tlustý.

Reklama

Výběr článků

Načítám