Hlavní obsah

Schwippel nebude členem nové Machovy strany kvůli amatérismu

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Nově vznikající pravicovou Stranu svobodných občanů (SSO) ještě nestačilo zaregistrovat ministerstvo vnitra a už ji provázejí nepříjemnosti. Svou podporu nové straně ve čtvrtek zrušil rebelující poslanec ODS Jan Schwippel.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Petr Mach před logem nově založené strany SSO

Článek

„Požádal jsem pana Macha, aby vymazal můj podpis ze seznamu podporovatelů,“ potvrdil ve čtvrtek Schwippel Právu. Důvody svého rozhodnutí nechtěl popsat, pouze je shrnul do jediného slova: amatérismus. Nad SSO neformálně bdí prezident Václav Klaus, s nímž spolupracuje zakladatel strany Petr Mach. Stranu podpořili i oba Klausovi synové.

Z rebelů ODS mezi příznivci SSO nadále zůstává Juraj Raninec a Alena Páralová. Ačkoli i zbývající rebelové zatím o vstupu do nové strany nepřemýšlejí, stále zvažují případný odchod z Topolánkovy strany po vzoru Václava Klause. Od prosince, kdy o tom Právo poprvé napsalo, se však nic nového nestalo.

Rebelové totiž stále čekají, jak dopadne v parlamentu ratifikace Lisabonské smlouvy, která by pro ně mohla být impulsem k odchodu z ODS. Bez hlasů ODS smlouva nemá šanci ve Sněmovně na schválení.

Spouštěčem Lisabon

Právě odmítavý postoj k Lisabonské smlouvě byl jedním z důvodů, které vedly rebely k podpoře Machovy strany. Fakt, že jeden z poslanců již straně ukázal záda, Petra Macha zaskočil.

„Vyhověl jsem jeho žádosti, ale důvody neznám,“ řekl Mach ve čtvrtek Právu s tím, že si se Schwippelem domluvil schůzku. Mach nemá obavy, že by mohli další lidé Schwippela následovat. Prý naopak příznivců přibývá.

Stejně tak odmítá, že by Schwippelův krok mohl stranu nějak poškodit. Jeho podpis nadále zůstává pod peticí více než tisícovky jmen, které musela strana předložit vnitru kvůli své registraci.

„Třeba bude chtít zpátky, uvidíme, ale má svou hlavu a nikoho nechci lámat,“ dodal Mach. Podle něj vztahy s Schwippelem zůstávají dobré. Připomněl, že Schwippel i Raninec pomáhali straně s přípravou jejích stanov.

Rebelové ODS přitom oddělují svůj vztah k nové straně od úvah o odchodu z ODS.

„Jestli Lisabonská smlouva projde v parlamentu díky hlasům ODS, nemohu v ODS dále setrvat,“ zopakovala ve čtvrtek Právu Páralová. „Musela bych popřít vše, s čím jsem do politiky vstupovala, a musela bych si připadat jako člověk, kterému jde jen o technologii moci,“ uvedla.

Ze Sněmovny poslankyně v případě odchodu ze strany neodejde. Topolánkovu vládu je připravena ve většině věcí nadále podporovat.

Vláda má šanci

Stejně uvažují i Raninec a Schwippel. Odchod z ODS naopak opakovaně vylučuje další z rebelů, Vlastimil Tlustý, kterého chtěl původně poslanecký klub vyloučit ze svých řad, ale zatím jeho členové od tohoto záměru upustili.

Také šéfovi soc. dem. Jiřímu Paroubkovi je jasné, že nemůže příliš počítat s podporou rebelů ODS pro případné svržení vlády. Soc. dem. bude podle něj „procesy v ODS sledovat“. Ve čtvrtek připustil, že návrh na vyslovení nedůvěry vládě proto není na pořadu dne.

Paroubek uvedl, že ČSSD zvažuje vyvolat v druhé polovině února nebo na začátku března mimořádnou schůzi Sněmovny k ratifikaci Lisabonské smlouvy. Za ještě naléhavější ale označil ekonomickou krizi. „Jestli bude nějaký důvod k zúčtování s vládou, tak to bude v této oblasti,“ dodal šéf soc. dem.

O osud své vlády se tak nebojí ani koaliční politici. Podle europoslance ODS Jana Zahradila ani případný odchod rebelů ze strany by neměl znamenat, že pomohou soc. dem. vládu svrhnout. „Podle mě to nebude mít žádný vliv na existenci vlády,“ řekl ve čtvrtek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám