Hlavní obsah

Papež přijal pozvání od Klause na návštěvu Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Papež Benedikt XVI. potvrdil prezidentovi republiky Václavu Klausovi, že navštíví Česko koncem září. Mluvčí Hradu Radim Ochvat ve čtvrtek oznámil, že Klaus obdržel osobní dopis od papeže začátkem týdne jako reakci na jeho pozvání do České republiky.

Článek

Benedikt XVI. poděkoval prezidentovi za pozvání a potvrdil termín návštěvy na konci září tohoto roku v době, kdy si Česko připomíná svátek patrona sv. Václava. Hlava katolické církve by se měla v zemi zdržet po tři dny. 

"Detaily návštěvy jsou v současné době předmětem jednání mezi Kanceláří prezidenta republiky, Českou biskupskou konferencí a Apoštolskou nunciaturou," uvedl Ochvat.

S vývojem příprav předpokládané návštěvy ve středu seznámil biskupy apoštolský nuncius v ČR Diego Causero. Za hlavního koordinátora aktivit biskupové jmenovali pomocného pražského biskupa Václava Malého, který by měl sestavit organizační tým.

Vatikán projedná i novou smlouvu s Českem

Podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera by měl papež zavítat do Prahy, kde by se měl setkat s prezidentem Václavem Klausem a navštívit katedrálu sv. Víta. Biskupové navrhují další větší setkání s věřícími na Moravě. Konkrétní program však zatím není znám, protože ho musí odsouhlasit vatikánské bezpečnostní složky.

Očekává se, že také dojde k novému jednání o smlouvě mezi Českou republikou a Vatikánem, která má upravovat postavení římskokatolické církve v Česku. Tu Vatikán sice schválil, ale česká Poslanecká sněmovna ji v roce 2003 zamítla, protože údajně narušovala rovnoprávnost církví a pro stát byla nevýhodná. 

Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Ratzinger, pochází z Německa. Zvolen papežem byl 19. dubna 2005. V úřadu nahradil Jana Pavla II., který byl papežem od roku 1978. Jan Pavel II. navštívil Českou republiku třikrát, naposledy v roce 1997.

Papež Benedikt XVI.
Benedikt XVI., vlastním jménem Joseph Alois Ratzinger, se narodil 16. dubna 1927 v bavorském Marktlu na Innu.
Ve čtrnácti letech se stal členem organizace Hitlerjugend a o dva roky později byl naverbován do dělostřelectva nacistické armády. Špatné zdraví ale nedovolilo jeho plné nasazení. Ratzinger zdůrazňuje, že do Hitlerovy mládeže stejně jako do armády musel proti své vůli.
Po skončení války se už mohl věnovat studiu teologie. Po absolvování studia v Mnichově působil na několika německých univerzitách. V roce 1977 se stal arcibiskupem mnichovským a freisingským.
Do papežského úřadu byl zvolen po smrti Jana Pavla II. v dubnu 2005. Jméno Benedikt (z latinského požehnaný) si vybral jako poctu papeže Benedikta XV. (ve funkci v době 1. světové války) a Svatého Benedikta z Nursie.

Reklama

Související témata:

Související články

Papež v září navštíví Českou republiku

Papež Benedikt XVI. přijede do Česka ve druhé polovině září letošního roku. Podle ČTK to přislíbil českým a moravským biskupům, kteří předpokládají, že...

Výběr článků

Načítám