Hlavní obsah

Ministryni Filipiové usnadní pohyb nájezd ve Sněmovně

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Malý nájezd z dřevotřísky a samostatný stolek s mikrofonem v popředí ministerských lavic ve Sněmovně ulehčí pohyb budoucí ministryni zdravotnictví Daniele Filipiové (ODS). Ta je upoutána na invalidní vozík. Žádné jiné úpravy nejspíš nebudou podle kanceláře Sněmovny nutné, neboť dolní komora je z velké části bezbariérová.

Článek

Filipiová totiž není první političkou na vozíku. V minulosti se tímto způsobem po parlamentu pohyboval unionistický poslanec, současný šéf Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Do většiny poslaneckých prostor se lze dostat výtahy, v některých částech komory jsou schodiště lemována pohyblivými plošinami pro vozíčkáře. Určitou komplikací pro budoucí ministryni může být případný přesun z jednacího sálu do prostor poslanecké frakce ODS, které se nacházejí ve vedlejší budově. Jedinou bezbariérovou cestou v tomto případě zůstává přesun venkem Sněmovní ulicí na Malostranské náměstí.

A co na to Filipiová? „Úprava v sále mi absolutně vyhovuje,“ řekla ve středu Právu s tím, že v sále se již byla podívat její asistentka. Sama si chce vyzkoušet novou úpravu v příštích dnech. Senátorka připustila, že problém může nastat s případným rychlým přesunem do prostor klubu ODS.

„Ale věřím, že vždycky se dá všechno vyřešit, když se chce,“ poznamenala Filipiová.

Ve Sněmovně byl vybudován speciální nájezd.foto: ČTK/Martin Neliba

Ani na ministerstvu by podle náměstka Marka Šnajdra neměla mít nová členka vlády větší problémy. „Máme natrénováno, že se do prostor ministerstva v pohodě dostane,“ nechal se slyšet náměstek. Připustil, že některé drobné úpravy její příchod bude vyžadovat, ale určitě prý nic zásadního. „Takže toto žádná blokáda není,“ dodal Šnajdr.

Na těžce zdravotně postižené poslance a senátory pamatuje také zákon o platech ústavních činitelů, který jim přiznává měsíčně 11 400 korun čistého pro případ, že potřebují kvůli postižení k výkonu své funkce pomoc průvodce nebo osobního asistenta.

O tento nárok ale Filipiová v křesle ministryně přijde, byť nadále zůstane senátorkou. Náhrada se vztahuje pouze na zákonodárce, nikoli na členy vlády. A Filipiová bude jako jiný člen vlády pobírat jen ministerský plat bez ohledu na další funkci. Noví ministři budou na Hradě jmenováni v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám