Hlavní obsah

Jednání o Lisabonské smlouvě zahraniční výbor opět oddálil

PRAHA

Zahraniční výbor Sněmovny znovu odložil jednání o Lisabonské smlouvě. O dokumentu, který má reformovat evropskou sedmadvacítku, budou poslanci znovu jednat 15. února, tedy v době, kdy by se jí měl zabývat i ústavně-právní výbor.

Článek

Projednávání nástupce neúspěšné euroústavy přerušil zahraniční výbor na své prosincové schůzi, na níž si po ústavně-právním výboru Sněmovny vyžádal návrh vázaného mandátu, který by bránil případnému předávání dalších pravomocí z Česka do Bruselu bez souhlasu parlamentu.

Ústavně-právní výbor tak učinil, diskusi o smlouvě ale přerušil do poloviny února. Stanovisko k ní ještě nezaujaly ani evropské výbory Sněmovny a Senátu. Reformním dokumentem by se přitom měli poslanci i senátoři zabývat na svých únorových schůzích.

Ve Sněmovně byl na programu už v prosinci, dolní komora však tehdy jeho schvalování na návrh ODS odložila do 3. února. Jeho schválení podporují vládní lidovci a zelení společně s opoziční ČSSD. ODS premiéra Mirka Topolánka je v názoru na smlouvu rozdělená, komunisti žádají referendum.

Český parlament je posledním ze zemí evropské sedmadvacítky, který se k Lisabonské smlouvě zatím nevyjádřil. Dokument schválilo již 25 zákonodárných sborů v unii, v Německu a Polsku se ještě čeká na podpis prezidenta. Irové smlouvu odmítli loni v červnu v referendu, které by se letos mělo opakovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám