Hlavní obsah

Romové se už těší na zpívajícího ministra

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Romové mají blízko k hudbě a to může být výhodou nového ministra pro lidská práva a menšiny Michaela Kocába. Kapelník Pražského výběru II má mezi Romy, na rozdíl od své předchůdkyně Džamily Stehlíkové, dobrou pověst.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michael Kocáb

Článek

"Může napravit jméno ministerstva, za působení paní Stehlíkové dost upadlo a ztratilo na váze,“ řekl Právu redaktor týdeníku Romano hangos Gejza Horvát. "Znám ho jako dobrého muzikanta. Jak se projeví jako zpívající ministr? Nevím,“ dodal Horvát. Věří, ale že pokud se postaví k problémům Romů poctivě, jako to dělá v hudbě, tak má šanci s něčím pohnout.

Josef Baláž, poradce odstupujícího vicepremiéra Jiřího Čunka pro romské záležitosti, soudí, že Kocáb bude mít problém, protože se nikdy nepohyboval v komunální politice.

Jako jeho devízu vidí, že je muzikant. "On má jistě vztah k Romům, protože máme velmi zajímavou kulturu a on je umělec. V kulturní a národnostní oblasti může něčeho dosáhnout,“ podotkl.

Místopředseda rady vlády pro záležitosti romské komunity Ivan Veselý je skeptický. "On do toho nemůže zásadním způsobem zasáhnout. Nemá politickou sílu a tady není ani vůle to předělat,“ uvedl.

Kocáb počítá s tím, že jakmile bude v úřadu, vydá se do terénu mezi Romy.

Reklama

Související témata:

Související články

Kocáb by zakázal komunisty

Budoucí ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb uvedl, že bude ve vládě hlasovat pro žádost k Nejvyššímu správnímu soudu, aby zrušil Komunistickou...

Výběr článků

Načítám