Hlavní obsah

Majitelé lékáren kvůli nevybírání poplatků podali žalobu

Kvůli nevybírání regulačních poplatků v lékárnách v majetku Středočeského kraje podalo v úterý žalobu grémium majitelů lékáren. Zároveň požádalo soud o předběžné opatření, aby kraj až do soudního rozhodnutí přestal ve svých zařízeních hradit poplatky za pacienty. Řekl to výkonný ředitel grémia Pavel Vítek.

Článek

Než by soud rozhodl, nesměl by Středočeský kraj regulační poplatky za lidi platit. Hrozba žaloby by podle Vítka zároveň měla odvrátit od následování ostatní kraje. Ty už oznámily, že přestanou vybírat od pacientů ve svých zařízeních od 1. února. Středočeský kraj odpouští poplatky ve svých zařízeních od 1. ledna, nový hejtman David Rath (ČSSD) vyhrál s tímto slibem krajské volby.

"Podali jsme dnes žalobu ke Krajskému soudu v Praze na čtyři krajské nemocnice v Kolíně, Mladé Boleslavi, Příbrami a Kladně a na Středočeský kraj za porušení pravidel hospodářské soutěže s návrhem na vydání předběžného opatření, aby soud rozhodl o tom, aby až do vydání rozhodnutí se kraj zdržel jednání v tom, že v jeho zařízeních nemusejí pacienti platit regulační poplatky," upřesnil Vítek. Na krok grémia upozornily Lidové noviny.

Lékárny: přicházíme o polovinu tržeb za recepty

"Podle našich zjištění přicházejí poškozené lékárny až o 50 procent tržeb za recepty, což je pro ně likvidační," uvedl Vítek. Majitelé veřejných lékáren nemají podle něj na to, aby podobně jako kraj hradili poplatky za pacienty.

Výběr regulačních poplatků je ze zákona povinný, zdravotní pojišťovny mohou za nevybírání uložit pokutu až 50 000 korun. Česká lékárnická komora dala minulý týden podnět zdravotním pojišťovnám, aby se situací zabývaly. Síť lékáren Dr. Max a Česká lékařská komora se již obrátily na antimonopolní úřad.

Zachování poplatků podpořila Koalice soukromých lékařů. Běžná lékařská praxe by zrušením poplatků přišla v průměru o 10 000 korun měsíčně.

Řada je na Senátu

V Senátu leží návrh zákona z dílny ČSSD na zrušení všech poplatků. Návrh již schválila Poslanecká sněmovna. Senátoři vládní koalice ale připravují vlastní návrh úpravy regulačních poplatků ve zdravotnictví, kterým by poplatky zachovali a osvobodili by od nich děti do šesti nebo 15 let a snížili ochranný roční limit pro děti a důchodce z 5000 na 3000 korun.

Praktický lékař Jan Jelínek se soukromou praxí v Praze 6 vyzval senátory, aby poplatky podle návrhu ČSSD nerušili. Čísla podle něj dokazují, že poplatky splnily účel a omezily plýtvání ve zdravotnictví. "Případné zrušení poplatků by mohlo být chápáno jako celkové odmítnutí tolik potřebné reformy ve zdravotnictví, nepodlehněte populistickým tlakům," varoval Jelínek v otevřeném dopise.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám