Hlavní obsah

VIDEO: Jak nedostat chřipku

– PRAHA

Příchod chřipkové epidemie do České republiky potvrzují vedle hygieniků i praktičtí lékaři, kteří zaznamenávají nárůstů pacientů s akutními respiračními chorobami a chřipkou. V zemích západní Evropy se epidemie již naplno rozběhla, v ČR hygienici prozatím zaznamenali pouze zvýšený počet pacientů, který však hodnotí jako začínající epidemii.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastější zimní nemocí je chřipka.

Článek

Ta by mohla naplno vypuknout do dvou týdnů. Dětský lékař Milan Kudyn přičítá nárůst nemocnosti značnému oteplení, které vystřídalo tuhé mrazy, panující na našem území na přelomu roku.

Vedle očkování napomáhá v ochraně proti chřipce i zdravá životospráva, otužování a přísun dostatečného množství vitamínů. Samozřejmostí by měl být také dostatek spánku. Kudyn připomíná, že v období řádící chřipky není dobré zdržovat se v místech s velkou koncentrací lidí, jako jsou divadla, kina a podobně.

Mezi projevy chřipky patří vysoké teploty, bolesti hlavy a kloubů. Akutní respirační choroby, mezi něž se chřipka řadí, jsou dále doprovázeny rýmou a kašlem.

Ve třetím týdnu narostl ve srovnání s předchozím počet lidí nemocných chřipkou o 40 procent na 1220 případů na 100 tisíc obyvatel. Největší nemocnost byla zaznamenána v Moravskoslezském kraji, nejmenší v Praze. Právě díky strmému nárůstu počtu případům hodnotí hygienici situaci jako počínající epidemii.

Očkování je stále ještě možné

Podle hygieniků byl z odebraných vzorků izolován chřipkový virus H3N2. Lékaři upozorňují, že stále je možné se proti chřipce očkovat, byť vytvoření protilátek trvá deset až 14 dnů. 

Některé státy západní Evropy jako Portugalsko či Španělsko jsou už za epidemiologickým vrcholem a chřipka tam nyní ustupuje. Naproti tomu třeba v Norsku byl v minulém týdnu zaznamenán nárůst počtu onemocnění o stovky procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám