Hlavní obsah

Kocáb by zakázal komunisty

Právo, ČTK, dan, jov

Budoucí ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb uvedl, že bude ve vládě hlasovat pro žádost k Nejvyššímu správnímu soudu, aby zrušil Komunistickou stranu Čech a Moravy. Označil za chybu, že se to po listopadu 1989 nestalo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michael Kocáb

Článek

„Není to nic proti konkrétním lidem. Komunisté, kdyby byli chytří, tak by přemalovali značku,“ uvedl Kocáb v rádiu Impuls. Dodal, že jako občan si myslí, že by měli být komunisté zakázáni, i když jako ministr nemá k tomu dostatek právních informací.

Vláda bude projednávat návrh na zrušení KSČM, který podala senátní komise vedená senátorem Jaromírem Štětinou.

Petice žádá vládu o zákaz KSČM

Program KSČM, její ideové materiály a prohlášení představitelů svědčí o porušování ústavy, tvrdí organizační výbor petice Na komunisty si zvykat nechceme. Jeho zástupci včera předali v sídle vlády dopis adresovaný premiérovi a ministrům, ve kterém požadují, aby podpořili senátní návrh na soudní zákaz komunistické strany. Kromě toho přinesli symbolický šek s více než 57 tisíci podpisy.

Jak reagují komunisté? „KSČM jako parlamentní strana, která působí v souladu se zákony, má podporu občanů. Nemyslím si, že ostře antikomunistická aktivita by měla mít větší váhu než hlas lidí, kteří KSČM volí,“ řekl Právu šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

„Doufám, že stejnou pozornost jako této petici bude vláda věnovat petici proti umístění amerického radaru a pro referendum, pod kterou je podepsáno mnohem více lidí,“ dodal.

Na otázku, zda komunisté podniknou kvůli petici kroky, uvedl, že nikoliv. „Je to svým způsobem extremistická parta a nějakou reakcí bychom k nim jenom připoutávali pozornost,“ uvedl Kováčik.  

Reklama

Výběr článků

Načítám