Hlavní obsah

Česko v Bruselu zakrylo sporný turecký záchod

BRUSEL
Aktualizováno

Česká republika v noci na úterý vyhověla požadavku Bulharska a zakryla kontroverzní část plastiky Entropa z dílny sochaře Davida Černého. Bulharsko na ní bylo vyobrazeno jako turecký záchod, což u představitelů země vyvolalo ostrý nesouhlas. Plastika zobrazuje všech 27 zemí EU a dle autorů je založena na stereotypech, s nimiž jsou jednotlivé země spojovány.

Článek

Češi zakrytím části instalace "svým způsobem" vyhověli bulharskému požadavku na odstranění sporného motivu tureckého záchodu. Plastika visí od minulého týdne v atriu bruselského sídla Rady EU a vedle Bulharska se proti ní ohradilo i Slovensko.

Podle informací ČTK mělo dojít k zakrytí motivu v noci kolem třetí hodiny.

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra i výtvarník David Černý se po oficiálním představení sochy omluvili za případnou neúmyslnou urážku.

.: Původní zobrazení Bulharska v podobě tureckého záchodu.foto: ČTK/Michal Půr

Sochař Černý se navíc omluvil české vládě za mystifikaci, neboť nedodržel původní zadání projektu a namísto 27 výtvarníků z jednotlivých členských zemí vytvořil plastiku pouze za pomoci svých přátel.

Proti dílu se vyslovil i prezident Václav Klaus, který dopisem vyzval vládu, aby se od plastiky distancovala a omluvila se představitelům i obyvatelům Bulharska.

.: Celkový pohled na "upravenou" plastikufoto: ČTK/Tomáš Pirkl

Reklama

Související témata:

Související články

Výtvarník David Černý rozdělil Unii

Ve čtvrtek se má plně rozpohybovat a rozzářit obří výtvarný objekt s názvem Entropa, který v budově Rady Evropské unie v Bruselu od pondělí instaluje výtvarník...

Výběr článků

Načítám