Hlavní obsah

Topolánek se díky předsednictví vyšvihl na žebříčcích popularity

• Aktualizováno

Premiéru Mirku Topolánkovi (ODS) narostla za měsíc popularita o devět procentních bodů. Důvodem je jeho vystupování v čele Rady EU. Premiér je populární u 30 procent lidí, v listopadu to bylo 21 procent. I bez ohledu na to však zůstává nejpopulárnějším politikem místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Premiér Mirek Topolánek.

Článek

Za Sobotkou se "umístili" ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a pražský primátor Pavel Bém. Výsledky první trojice se od posledního šetření v listopadu loňského roku prakticky nezměnily.

Vedle Topolánka, který si oproti listopadovému průzkumu polepšil o devět procentních bodů, došlo k nárůstu popularity i u vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry a ministra průmyslu Martina Římana. Tyto výsledky je možné dát do souvislosti s angažováním jednotlivých politiků v rámci českého předsednictví.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Výrazně, o sedm procentních bodů, si polepšil i ministr financí Miroslav Kalousek, v jeho případě sehrála úlohu hlavně pozice, kterou zastával v souvislosti se snahou vedení KDU-ČSL o své odvolání z vlády.

Obliba většiny předsedů parlamentních stran u veřejnosti je relativně stabilní. Vedle nynějšího výrazného Topolánkova skoku je možné zaznamenat pouze dlouhodobě klesající popularitu předsedy zelených Martina Bursíka.

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek si polepšil u příznivců vlastní strany. V listopadu jej pozitivně hodnotilo pouze 64 procent sympatizantů ODS, v lednu již 81 procent. Mezi příznivci KDU-ČSL oslabila naopak pozice předsedy Jiřího Čunka, který se z listopadových 59 procent dostal na 51 procent. Největší oblibě se mezi sympatizanty vlastních partají těší z předsedů Vojtěch Filip a Martin Bursík.

Popularita politiků v lednu 2009 (v procentech)
1.Bohuslav Sobotka55
2.Karel Schwarzenberg50
3.Pavel Bém47
4.Jíří Paroubek45
5.Ondřej Liška43
6.Zdeněk Škromach42
7.Miroslav Kalousek41
8.Michal Hašek41
9.Vlasta Parkanová40
10.Petr Bendl38
15.Alexandr Vondra32
19.Mirek Topolánek30
20.Martin Říman29
26.Tomáš Julínek20

Anketa

Zvládá podle vás Česká republika předsednictví EU?
Ano
75,4 %
Ne
24,6 %
Celkem hlasovalo 16118 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám