Hlavní obsah

VIDEO: Vláda pod dozorem Klause schválila změny zahraničích misí

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, jov, dan

Vláda v pondělí schválila plán zahraničních misí pro příští rok. Počítá s maximálním počtem 480 vojáků v Afghánistánu a další maximálně stovkou specialistů v misi Trvalá svoboda. Jednání se účastnil i prezident Václav Klaus.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Mirek Topolánek (vpravo) s prezidentem Václavem Klausem na pondělním jednání vlády.

Článek

Prezident po jednání řekl, že pro návrh se rýsuje i podpora ve Sněmovně. "Jsem za to rád, ale myslím si, že k dohodě mohlo dojít mnohem dříve," řekl Klaus.

V rámci mise ISAF by mělo do Afghánistánu odjet 480 vojáků, z toho maximálně 275 v rekonstrukčním týmu v provincii Lógar a dalších 80 vojáků bude pracovat na ochraně holanských vojáků v provincii Uruzgán.

Nezávisle na misi ISAF by mělo v zemi pobývat nejvýše 100 vojáků v rámci mise Trvalá svoboda.

Chybí souhlas parlamentu

Ministři se k otázkám misí vrátili po několika odkladech. Původní návrh totiž Sněmovna koncem minulého roku neschválila, čímž vznikl problém se statutem českých jednotek v Kosovu a zejména v Afghánistánu. Kabinet tehdy narychlo prodloužil pobyt českých vojáků o dva měsíce, pokud by však obě kormory parlamentu mise neschválily, museli by se čeští vojáci na konci února stáhnout.

Kabinet přepracoval plán misí na základě požadavků ČSSD, která chtěla snížit počet vojáků a omezit svou účast v Afghánistánu. Na pondělní jednání byl pozván i šéf zahraninčího výboru Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Ten ale nedorazil.

:. Prezident Václav Klaus přichází spolu s premiérem Mirkem Topolánkem (vpravo) na jednání kabinetu.foto: Právo/Petr Hloušek

ČSSD vládní ústupek uvítala

"Sociální demokracie vítá, že vláda schválila snížení vojenské účasti v Afghánistánu,“ uvedl v pondělí na tiskové konferenci v Lidovém domě stínový ministra obrany za ČSSD Petr Hulinský. Pozastavil se nad tím, že s takovým návrhem kabinet nepřišel již minulý rok. Vláda by podle něj měla změnit „arogantní“ způsoby jednání vůči opozici. 

Opoziční ČSSD až do minulého pátku podmiňovala svou podporu zahraničním misím tím, že Senátem projde zrušení zdravotnických poplatků, v horní komoře má přitom vládní koalice většinu. Od tohoto kroku sociální demokraté nakonec ustoupili a dali svým poslanců při hlasování volnost.

Pondělní jednání kabinetu bylo zřejmě poslední pro ministry Džamilu Stehlíkovou, Jiřího Čunka, Tomáše Julínka a Aleše Řebíčka, které se jednotlivé koaličné strany rozhodly v kabinetu vyměnit.

Jejich nástupci by mohli být uvedeni do úřadu v pátek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám