Hlavní obsah

Havel zůstane na jednotce intenzivní péče nejméně týden

PRAHA

Bývalý prezident Václav Havel, který se léčí se zánětem plic v pražské motolské nemocnici, zůstane na jednotce intenzivní péče ještě nejméně týden či deset dní. Mohl by ji ale opustit i později. Záležet bude na vývoji jeho zdravotního stavu. Řekl to šéf lékařského konzilia Martin Holcát. Havel je v nemocnici od pondělka.

Článek

"Lékařské konzilium konstatovalo, že zdravotní stav bývalého pana prezidenta se mírně zlepšil. I on říkal, že se cítí lépe. Dny, které ještě stráví na jednotce intenzivní péče, nebudou ale jen dva nebo tři. Bude to týden či deset dní, možná i déle," uvedl Holcát.

Dvaasedmdesátiletý Havel se v motolské nemocnici podrobil na ORL klinice drobné operaci, při níž mu lékaři odstranili zánětlivé ložisko z krku. I když zánět ustupuje, onemocnění bývalého prezidenta se vyvíjí kolísavě. Odborníci uvedli, že to bývá u chronických pacientů obvyklé.

Pooperační stav zkomplikovalo zahlenění části pravého plicního laloku. V pátek pak lékaři zjistili tekutinu v Havlově levé plíci. Po intenzivní rehabilitaci se podle nich situace zlepšila.

Ředitel nemocnice Miloslav Ludvík, vedoucí lékařka Martina Pelichovská, přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Jan Betka a přednosta Kliniky rehabilitace Pavel Kolář.foto: Právo/Michaela Říhová

Havlův stav se zlepšuje jen pomalu

Podle Holcáta se exprezidentův stav k lepšímu mění jen velmi pomalu. V noci Havel jedenkrát rehabilitoval. Jinak ale spal klidně. V dýchání mu pomáhá speciální maska.

O Havlovu léčbu se stará lékařské konzilium, které tvoří více než desítka předních odborníků z různých lékařských oborů. Znovu se sejdou v pondělí odpoledne. Podle Holcáta nebude pravděpodobně již nutné, aby v příštím týdnu zasedali každý den. Užší konzilium se pak schází dvakrát denně. Lékaři na bývalého prezidenta dohlížejí stále a střídají se u něj.

Vedle klasické léčby bývalá hlava státu cvičí a rehabilituje. Postup se ani o víkendu nezměnil a terapie byla stejná jako v jiných dnech. Lékaři podle Holcáta jen změnili Havlovi část antibiotik. Medikamenty mu budou upravovat i v příštích dnech.

Havla v nemocnici navštěvuje jeho žena, která je mu po celou dobu pobytu v Motole nablízku. Přináší mu pravidelně také domácí stravu. Bývalý prezident nemá žádnou speciální dietu a dostává stejné jídlo jako ostatní pacienti, upřesnil šéf konzilia.

Bývalou hlavu státu navštívil v nemocnici před pár dny prezident Václav Klaus či premiér Mirek Topolánek (ODS). Od prvního dne do nemocnice přicházeli lidé z celé republiky, kteří chtěli exprezidenta vidět a popřát mu brzké uzdravení. Kvůli zajištění pacientova klidu i kvůli obavám z možné chřipkové epidemie vedení nemocnice zakázalo na oddělení návštěvy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám