Hlavní obsah

Přes 40 vojenských pilotů žaluje armádu, požadují desítky miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 40 současných i bývalých vojenských pilotů žaluje armádu. Pilotům vadí, že nedostali plnou mzdu za pohotovost v pátrací a záchranné službě. Informovala o tom Česká televize (ČT) s tím, že piloti požadují dohromady částku v řádu desítek miliónů korun. Armáda zatím o jejich kroku neví, už dříve ale opakovaně odmítla peníze vyplatit, uvedla ČT.

Článek

Předsedkyně Okresního soudu v Přerově Táňa Šimečková řekla, že u okresního soudu v Přerově bylo podáno devět žalob, "v nichž je žádáno dorovnání ušlé mzdy za služební pohotovosti. "V této věci evidujeme k dnešnímu dni zhruba dvacítku žalob na přezkum," řekla ČT rovněž mluvčí Krajského soudu v Ostravě Barbora Plchotová. Dalších 16 žalob nyní piloti dokončují.

ČT uvedla, že podle analýzy vypracované piloty "dochází k porušení právního řádu České republiky... jelikož tyto služby je nutno zabezpečovat nepřetržitě". Žalující piloti se k věci zatím nechtějí vyjadřovat. Náhradu mzdy požadují piloti až za deset let zpátky, v některých případech je to až milión korun na osobu.

Armáda ale trvá na svém. "Z hlediska práva a našich právníků, nejenom armády České republiky, ale i ministerstva obrany mluvíme o tom, že toto vyplácení je správné," řekl náčelník Generálního štábu AČR Vlastimil Picek.

Ministerstvo o žalobě zatím neví

Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek uvedl, že ministerstvo obrany nyní o žádné žalobě nemá informace. Ještě však nemusela být doručena.

Celá kauza začala před několika lety, kdy skupinka vojáků napadla způsob pohotovosti v pátrací a záchranné službě. Vadí jim, že ze čtyřiadvacetihodinového pracovního dne se do mzdy započítává jen 12 hodin. I v noci totiž piloti zůstávají připraveni ke vzletu, ale dostávají za to jen polovinu peněz za takzvanou pohotovost na pracovišti.

Již dříve se v médiích objevily zprávy, že někteří piloti vrtulníků kritizovali například nedostatečnou přípravu na misi pěti přepravních vrtulníků v Afghánistánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám