Hlavní obsah

Nemocných chřipkou přibývá, do Česka přichází epidemie

PRAHA

Počet chřipkových onemocnění narostl v Česku za poslední týden téměř o 40 procent. Zvyšují se počty pozitivních nálezů viru chřipky a v dalších týdnech lze očekávat nárůst počtu nemocných a rozvoj chřipkové epidemie, varoval v pátek hlavní hygienik Michael Vít. Tento týden byl podle něho u 12 odběrů izolován chřipkový virus A (H3N2).

Článek

"Vzestup hlášených případů téměř o 40 procent můžeme hodnotit zhruba jako počínající chřipkovou epidemii v České republice," komentoval situaci epidemiolog Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

Respirační infekci má nyní v Česku 1220 lidí na 100 000 obyvatel. Jde zatím o lokální ohniska, počty nemocných v jednotlivých krajích jsou podobné. Nejméně infekcí je hlášeno v Praze (1044 na 100 000 obyvatel), nejvíce v Moravskoslezském kraji (1526 na 100 000 obyvatel).

Chřipku má nyní 53 lidí na 100 000 obyvatel. Čísla sice zdaleka ještě nedosahují epidemiologické hladiny, situaci však lze i podle Víta hodnotit jako počínající chřipkovou epidemii.

Na očkování není pozdě

Akutní respirační infekce zahrnují široký výskyt onemocnění s projevy, jakou jsou teplota, rýma či kašel. Z toho se vyčleňují onemocnění podobná chřipce s příznaky v podobě horečky kolem 39 stupňů, bolestí hlavy, únavy a svalových bolestí.

"Lokální výskyt sezonní chřipky odpovídá vývoji v západní a severní Evropě, kde se v současnosti epidemie již rozvíjí," uvedl Vít.

Podle Kynčla je stále možné nechat se proti chřipce očkovat. Očkování je možné i na počátku chřipkové epidemie, na druhou stranu není vyloučeno, že dotyčný onemocní, upřesnil. Očkování začne fungovat za deset až čtrnáct dnů. Tak dlouho trvá, než se vytvoří dostatečné množství protilátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám