Hlavní obsah

V krajích budou od února zrušeny zdravotnické poplatky

Právo, Jan Chmelíček
BRNO
Aktualizováno

Všechny kraje ČR s výjimkou Prahy prvního února zruší regulační poplatky ve zdravotnických zařízeních, která zřizují, a od tohoto dne zavedou jednotný systém jejich úhrady. Zvolily formu darovacích smluv, jejichž zavedení a správa si nevyžádají podstatné zvýšení administrativy.

Článek

Rozhodli o tom všichni hejtmani na pátečním zasedání Asociace krajů ČR v Brně.

Podle jejich předsedy Michala Haška bude tento postup naplněním jednoho z klíčových volebních slibů ČSSD. „Ideálním řešením by byla celostátní úprava legislativy a úplné zrušení Julínkových poplatků. Poté, co Sněmovna tento návrh již v prosinci schválila, má o něm rozhodnout 28. a 29. ledna Senát. Čekáme na výsledek, ale nechceme zahájení úhrady poplatků již oddalovat,“ řekl Hašek.

Rada Asociace krajů také vyzvala k okamžitému zahájení jednání s vládou a ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem o zrušení dramatických škrtů v příspěcích státu na provoz zařízení sociální péče, zřizovaných kraji, městy i neziskovými organizacemi.

Hašek toto omezení, snižující příjem domovů důchodců a ústavů sociální péče na pouhých 46 procent loňské skutečnosti, označil za „modrou odvetu za vítězství sociální demokracie v krajích.“

Podle místopředsedy Asociace Radka Martínka, hejtmana Pardubického kraje, při současných škrtech vydrží sociální zařízení krajů maximálně do poloviny letošního roku. „Ministr musí najít zhruba 1,5 miliardy v rozpočtu. Jeho dosavadní postoj je asociální a nepřijatelný,“ řekl předseda Asociace.

Vláda by mohla uhradit ztráty Českých drah

Od vlády chtějí hejtmani také úhradu ztráty Českých drah z osobní dopravy, která má letos dosáhnout 3,2 miliardy korun. Dráhy chtějí tyto peníze od krajů, například od Jihomoravského žádaly téměř miliardu proti loňským 450 milionům korun.

„Kraje nemohou tuto ztrátu vyrovnat ze svých rozpočtů, protože se s těmito výdaji nepočítalo v rozpočtovém určení daní. Vláda rozhodla o oddělení nákladní a osobní dopravy v ČD a zamezila tím úhradě ztrát z jedné oblasti ziskovým výsledkem druhé. Vyzýváme proto vládu, aby ztrátu pokryla účelovou dotací v tomto i v příštím roce,“ tlumočil požadavek hejtmanů Radko Martínek.

Hejtmani také zahájili přípravu společného návrhu zákona o podpoře výstavby páteřní dopravní sítě. Měl by urychlit její budování - mimo jiné zjednodušením procesní fáze, ale také při řešení majetkoprávních otázek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám