Hlavní obsah

ČSSD couvla, její poslanci mohou hlasovat pro zahraniční mise

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Opoziční ČSSD mění svou strategii k zahraničním misím české armády. Plánuje totiž, že dá svým poslancům volnou ruku při hlasování o plánu působení české armády za hranicemi Česka. To se týká i Afghánistánu. Tento krok by mohl napomoci schválení misí, protože i v řadách sociální demokracie jsou poslanci, kteří jsou jim nakloněni.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Mirek Topolánek s Jiřím Paroubkem

Článek

S návrhem dát volnou ruku poslancům souhlasilo politické grémium ČSSD na svém pátečním zasedání. „Navrhneme poslaneckému klubu ČSSD, aby změnil usnesení týkající se závazného hlasování v otázce zahraničních misí,“ informoval lídr ČSSD Jiří Paroubek na páteční tiskové konferenci v Lidovém domě.

„Je věcí každého z poslanců, jak bude hlasovat,“ řekl šéf ČSSD Jiří Paroubek. Doplnil, že osobně bude proti misím. Návrhem se bude zabývat poslanecký klub, Paroubek předpokládá, že bude schválen. „Nemyslím, že bude nějaká nevůle,“ uvedl na dotaz Novinek.

Hamáček, Svoboda a další budou pro

Pokud skutečně poslanecký klub zruší závažné hlasování o misích, je pro ně šéf sněmovního Zahraničního výboru Jan Hamáček (ČSSD) připraven hlasovat. Zdůvodnil to tím, že kabinet akceptoval připomínky jeho strany k misi v Afghánistánu.

Na tom, že přepracovaný návrh resortu obrany týkající se misí, kterým se v pondělí bude vláda zabývat, „v zásadě akceptuje požadavky ČSSD na omezení účasti Armády ČR v Afghánistánu“, se shodlo i grémium.  

Šance na schválení je tedy vysoká, pro mise se totiž rozhodl hlasovat i lidovecký rebel Ludvík Hovorka, na toto téma jednal premiér Mirek Topolánek také s poslankyněmi Věrou Jakubkovou a Olgou Zubovou. 

Podle stínového ministra zahraničí za ČSSD Lubomíra Zaorálka ale výhrady jeho strany k misi v Afghánistánu trvají. Chce například vědět, jaký je politický cíl akce. Grémium sociální demokracie také konstatovalo, že premiér nesplnil požadavek na jednání o zdravotnických poplatcích.

Poplatky se projednají odděleně

Nejužší vedení sociální demokracie vyzvalo kabinet k jednání o této věci. Pokud vládní koalice v Senátu zvrátí silou zrušení poplatků nebo schválí variantu jejich omezení bez dohody s ČSSD, hrozí sociální demokraté hlasováním o nedůvěře kabinetu.

Paroubek také informoval, že poslanecký klub jeho strany svolá v druhé polovině února mimořádnou schůzi k Lisabonské smlouvě.

Paroubek začátkem týdne tvrdil, že jeho strana je ochotna mise schválit jedině výměnou za zrušení poplatků ve zdravotnictví. Upravený vládní návrh vojenských misí na letošní rok podle šéfa opozice akceptuje požadavky ČSSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám