Hlavní obsah

Levice by nyní zcela ovládla Sněmovnu, uvádí STEM

PRAHA

Kdyby se nyní konaly volby, kontrolovala by levice sněmovnu se 122 mandáty. ČSSD zůstává podle v pátek zveřejněného průzkumu agentury STEM s 37,7 procenty na čele, ODS na ní ztrácí patnáct procent. Zastavil se pokles přízně u zelených.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

KSČM s 9,9 procenta mírně ztratila, KDU-ČSL (6,5 procenta) a Strana zelených (5,8 procenta) dosáhly v lednu obdobného výsledku jako v prosinci 2008.

Přestože rozdíl mezi zelenými a lidovci se počítá jen na desetiny procentního bodu, v důsledku techniky přepočítání mandátů u malých stran může být zisk mandátů lidovců oproti zeleným až dvojnásobný.

Pokud by se v současné době konaly předčasné volby a daly by zvolenému volebnímu modelu za pravdu, měla by současná vládní koalice jen 78 mandátů. Levice by disponovala 122 mandáty, tedy ústavní většinou.

Voleb se chce podle svého vyjádření zúčastnit 51 procent občanů, 17 procent svou účast jasně odmítá, nerozhodnuto o své účasti je 32 procent obyvatel ČR. Údaje o předpokládané účasti vyjadřují vyšší stupeň nejistoty než minulý měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám