Hlavní obsah

Muž, který operoval Havla: Exprezident ještě není z nejhoršího venku

Právo, Petr Janiš
PRAHA
Aktualizováno

Exprezident Václav Havel je od pondělí v nemocnici. Lékař Jan Betka mu operoval zánětlivé ložisko v krku. Betka je přednosta kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Betka

Článek

Stav Václava Havla se ve čtvrtek zlepšil. Lze tedy říci, že je z nejhoršího venku?

Já úplně nemohu říci, že je z nejhoršího venku. Řekl bych ale, že vývoj je povzbuzující a že můžeme očekávat lepší šance na to, že všechno skončí příznivě. Samozřejmě ještě nejsme za vodou.

Ustoupily už komplikace výrazně?

Ustupují, ne výrazně, ale ustupují.

Co by se tedy mělo stát, aby se dalo říci, že je vyhráno? Záleží to na zahlenění?

Zaprvé potřebujeme, aby primární podnět, pro který se to všechno stalo, tedy zánětlivá komplikace na krku, byla kontrolována. To se nám zdá, že je v pořádku. A za druhé je potřeba, aby jeho interní stav, který je nyní jakoby v popředí všech problémů, se taky příznivě vyvíjel. Oba stavy se vyvíjejí a řekl bych, že ten chirurgický příznivěji než interní, ale určitou vzestupnou tendenci mají oba.

V pondělí jste museli k operaci přistoupit okamžitě, jakmile byl Václav Havel do motolské nemocnice dopraven. Bylo to v tu chvíli hodně vážné?

Byla to závažná komplikace zánětu v oblasti krku a mediastinu (prostor v hrudní dutině mezi plícemi).

 Foto: Právo-ti

Neměl jste třeba pochybnost, zda se ke všemu přistoupilo včas?

Myslím si, že žádné prodlení nebylo. Pacient přišel včas. Takovou zánětlivou komplikaci my vidíme na našem pracovišti řekněme jednou do týdne, ale koncentrujeme u nás pacienty z celé republiky. Čili je to relativně velmi vzácná komplikace, ale pro nás ne tak úplně, jsme na ni trénováni.

Co se stalo od středy do čtvrtka, že se stav zlepšil? Použili jste třeba bronchoskopii, které jste se původně obávali?

Ne, řekl bych, že jde o přirozený vývoj pacienta, kterému se daří lépe. Byla na něho nasazena léčba a musí se počkat. Když zalijete kytku, ona také nevyroste. Musíte počkat, až voda doteče ke kořínkům a ona pak trošku povyroste. Zatím se zdá, že nám všechno povyrůstá docela pěkně, jak potřebujeme.

Musíte brát na Václava Havla nějaké speciální ohledy, třeba kvůli jeho věku?

Mladý a zdravý se vždycky při chirurgickém problému léčí lépe než starší a nemocný, samozřejmě to určitý vliv má. Zatímco u úplně zdravého pacienta bychom vývoj hodnotili s větším optimismem, tady jsme opatrnější. Jde o pacienta, který má spousty interních diagnóz a samozřejmě podstoupil spousty chirurgických zákroků, které nesnášel vždycky dobře.

Může to dopadnout třeba tak, že by Václav Havel u sebe musel mít pomocný přístroj na dýchání?

To je ještě strašně daleko. Za plné vítězství budeme považovat, pokud odejde domů bez přístroje, ale variant, jak se vše může vyvinout, je vždycky mnoho.

Je pravda, že zrovna ve čtvrtek slavíte narozeniny, kolikáté?

Šedesáté.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám