Hlavní obsah

Langer představil Česko jako zemi, kde ubývá zločinu

Právo, Josef Koukal
PRAHA

Ministr vnitra Ivan Langer představil zahraničním novinářům Česko jako zemi, kde dlouhodobě klesá kriminalita. V materiálech, které obdrželi v tiskovém středisku Kongresového centra během neformálního setkání šéfů resortů vnitra členských zemí EU, argumentuje vývojem celkové kriminality v ČR za léta 1999 až 2008.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Ivan Langer

Článek

K největšímu nárůstu kriminality došlo v Česku v letech 1990 až 1993. Počet trestných činů mírně rostl až do roku 1999, kdy kulminoval. „Od roku 2000 se kriminalita, vyjma roků 2002 a 2007, postupně snižuje,“ uvádí vnitro v materiálu pro média.

Ačkoli loňská statistika není ještě uzavřena, pochlubil se ministr Langer také údaji za prvních 11 měsíců roku 2008. Do konce listopadu zaznamenala česká policie 318 066 trestných činů, což ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku znamená pokles o čtyři procenta.

Vnitro argumentuje také údaji z Eurostatu k roku 2006, kde Česká republika figuruje mezi zeměmi, v nichž byl zjištěn dlouhodobý trend poklesu kriminality. Jsou jimi dále Bulharsko, Dánsko, Finsko, Maďarsko, Rumunsko a Velká Británie. Dlouhodobý nárůst kriminiality uvádí Eurostat naopak u Polska, Portugalska, Řecka, Belgie, Chorvatska a Malty.  

„Absolutní mezinárodní srovnání míry kriminality by bylo zavádějící. Pojem trestného činu není mezinárodně totožný a například v Německu jsou pod pojem kriminalita zahrnovány i skutky v České republice definované jako přestupky,“ uvádí se ve zprávě vnitra s tím, že rozdílný je v jednotlivých zemích i způsob zpracování statistik.

S resortními kolegy chce Langer na čtvrtečním neformálním jednání probrat problémy s novým schengenským informačním systémem SIS II.  Jak uvedl při svém dopoledním příjezdu, spuštění výkonnějšího systému výměny dat, který má kromě ztracených dokladů a informacích o krádežích aut obsahovat i biometrické údaje, je v původním termínu letošního podzimu nereálné. 

Reklama

Výběr článků

Načítám