Hlavní obsah

VIDEO: Paroubek přitvrzuje kritiku, chce pro Topolánka kojeneckou výbavičku

Novinky, jov
PRAHA
Aktualizováno

ČSSD ve čtvrtek opět přitvrdila v kritice na adresu premiéra a šéfa Rady EU Mirka Topolánka (ODS). Šéf největší opoziční strany Jiří Paroubek se pustil do Topolánka kvůli jeho středečnímu výroku, že opozice torpéduje české předsednictví. Paroubek prohlásil, že premiér by si měl "pořídit kojeneckou výbavičku".

Článek

Šéf ČSSD se při zahájení útoku na Topolánka pozastavil nad účastí na středečním slyšení premiéra jako předsedy Rady EU v Evropském parlamentu (EP). „Co mě překvapilo, že z těch zhruba 700 členů EP se podle všeho zúčastnil jen zlomek,“ poznamenal Paroubek.

„Jak říkal Marcus Tullius Cicero - Mlčí a tím tedy křičí. Kladl bych si otázku, být na místě pana premiéra, čím to asi je, že tam těch poslanců bylo tak málo," přidal citát.

Za nezvyklé a překvapivé označil to, že Topolánek v EP kritizoval českou opozici. „My jsme takovým lidem říkali, když jsme byli ve škole, žalobníčci,“ prohlásil Paroubek. „Jestli neunese trošku kritiky, tak by si měl opravdu pořídit kojeneckou výbavičku. Měl by se chovat jako chlap,“ dodal na adresu premiéra.

V souvislosti s tím, jak kritizoval Topolánkova slova, šéf ČSSD podotkl, že jeho strana také „neinternacionalizovala“ kauzu Kubiceho zprávy, nebo třeba přeběhlíků. „Chápu, že by si přál, abychom nejméně do voleb do EP mlčeli,“ dodal.

ČSSD podle Paroubka nehodlá s kritikou ustat. „K nelibosti provládních novinářů na pravé i levé části politického spektra,“ pronesl v této souvislosti na adresu médií. Zároveň ovšem Paroubek doplnil, že jej „útoky ODS na představitele ČSSD vcelku nechávají klidným“.

Mise za poplatky

Paroubek se pustil i do toho, že ODS vyzývá senátora Vladimíra Drymla (ČSSD) k odstoupení z funkcí. Vláda je podle něj postavena na hlase „defraudanta Wolfa“, ODS proto podle něj „nemá právo někoho vyzývat k odstoupení“. Nicméně dodal, že ČSSD Drymlovo chování odsoudila a očekává, že z funkcí bude odvolán.

Šéf ČSSD odmítl i Topolánkova slova, že předsedům parlamentních výborů zabývajících se bezpečnostní problematikou z řad ČSSD zakázal jít na pondělní jednání vlády o misích. Nejprve se pustil do novinářů, doporučil, že nemají „používat marketingové triky lidí z Jánského vršku“. Pak dodal: „To, co řekl pan premiér, je lež. Příště na takovéto otázky nebudu odpovídat“.

Později řekl, že v otázce misí čeká, že Topolánek o nich bude chtít jednat. Zopakoval ale, že jeho strana trvá na tom, že kabinet přistoupí na kompromis ve zrušení zdravotnických poplatků. „Pro nás jsou poplatky ve zdravotnictví zásadní priorita,“ uvedl Paroubek.

Kritizoval nové ministry

Vláda to schytala i za kauzu plastiky Entropa z dílny Davida Černého, která pobouřila například Bulharsko. Kauza podle Paroubka ukazuje „nabubřelou politiku“ kabinetu. „Dochází k takovým excesům, které jsme viděli v Bruselu,“ sdělil. „Je to prostě diplomatický problém,“ dodal.

Paroubek také opět kritizoval nové ministry. Pochválil jen odcházejícího šéfa resortu dopravy Aleše Řebíčka (ODS). Ten je podle něj „manažerským typem člověka“ a má „solidní znalosti v oblasti řízení dopravy“. Nástup Petra Bendla (ODS) podle Paroubka přinese zhoršení kvality. Příchod senátorky Dany Filipiové (ODS) do čela resortu zdravotnictví pak lídr ČSSD označil za „tah marketingového charakteru“.

Reklama

Výběr článků

Načítám