Hlavní obsah

Rebelem nebudu a k podnikání se zatím nevrátím, říká Řebíček

Právo, Marek Přibil, Lukáš Bek
PRAHA

Odvolanému ministrovi dopravy Aleši Řebíčkovi nevadí, že odchází, ale to, jak se výměna ve vládě vlekla. V rozhovoru pro deník Právo zdůraznil, že je přesvědčený, že své ministerstvo zvládal.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odvolaný ministr dopravy Aleš Řebíček.

Článek

Pane ministře dopravy, jak vám premiér zdůvodnil, že ve vládě končíte?

To zdůvodnění mohli všichni slyšet, já jsem navíc žádné dodatečné informace ani argumenty nedostal. Nijak zvlášť mi nevadí, že odcházím a ani pořádně nevím proč. Od počátku jsem počítal s tím, že se to kdykoli může stát. Ale vadí mi, jak dlouho se to vleklo, jak dlouho zainteresovaní – tedy i někteří z těch, na něž nakonec to rozpočítávání nepadlo – museli žít v nejistotě a odpovídat na stále stejné otázky, zda budou odvoláni, i když to nemohli vědět ani ovlivnit. Rozhodně odmítám spekulace, že bych nezvládal řízení úřadu. Že občas došlo k nějakému nedorozumění, o tom není sporu, bylo by divné, kdyby ne, ale jinak se všechny klíčové i méně prioritní úkoly průběžně plnily nebo už dokonce za ty více než dva roky byly splněny.

Mohly v tom být i jiné důvody: osobní, jste přece přátelé, nebo politické? Od představitelů ODS zaznělo, že jste se prý přiklonil na kongresu k Pavlu Bémovi.

Pokud někdo opravdu tohle řekl, je to úplný úlet. Já jsem spíš slýchal, že jsem se k němu přikláněl před kongresem. Ale k tomu jsem už mnohokrát řekl, že jsem prostě s Pavlem Bémem nemohl nemluvit, protože mnoho témat z resortu dopravy má k Praze blízko, a že jsme neměli žádný problém se spolu dohodnout, což je pravda. Osobně je mi líto, do jaké polarity se vztahy mezi Mirkem a Pavlem za ty roky dostaly. ODS to určitě neprospělo.

Považujete za správné, když premiér řekne, že odvolává ministry pouze proto, že nedokázali prodat mediálně svoji práci?

Jistě je to téma hodné zřetele. V dnešní době možná není důležité něco doopravdy dělat, ale umět veřejnost přesvědčit, že se něco udělalo. Tím nenarážím na nikoho z kolegů a už vůbec ne na Mirka, jen konstatuji, jak tento svět funguje. Bohužel to má i opačný úhel pohledu – když se nějaký bůhví čím motivovaný pisálek aktuálního serveru nebo reportérský pořad rozhodne, že se něco stalo, tak prostě vytvoří dojem, že se to stalo, i kdyby se to stokrát nestalo. Stokrát opakovaná lež se stává pravdou a není proti tomu obrany.

Nahradit vás má Petr Bendl. Co si myslíte o jeho kvalifikaci?

Mluví se o Petrovi Bendlovi, ale padají i jiná jména, sám se nechám překvapit, jak se všechny ty vlivy na Mirka Topolánka naplní. Pokud jde o Petra, nemyslím, že by to neměl zvládat, koneckonců než se v roce 2004 rozhodl být znovu hejtmanem, byl stínovým ministrem dopravy...

Jste významným členem ODS, zařadíte se nyní mezi rebely?

S tou významností si tak úplně jistý nejsem, na kongresu se neprojevila, odchodem z vlády po pravdě řečeno také příliš ne. Nicméně si pořád myslím, že vláda dělá v mezích možností správnou politiku, a tak určitě nebudu rebelem schopným udělat cokoli, jen aby bylo vládě hůř.

Co plánujete? Čím se budete živit? Vrátíte se k podnikání?

Mám před sebou ještě nějakou dobu poslaneckého mandátu, takže ho budu vykonávat, doufám, že v nějakém dopravě blízkém výboru. Co bude dál, o tom jsem zatím nepřemýšlel, ale nějakým intenzívním návratem k podnikání si nejsem jistý, odklonil jsem se od něj kdysi k politice právě proto, že už mě nijak zvlášť nenaplňovalo.

Má ODS šanci uspět ve volbách, ať už do Evropského parlamentu, nebo do Sněmovny? A za jakých podmínek?

Šance nikdy neumírají. Jsem přesvědčen, že pokud vláda dobře zvládne předsednictví, mají vládní strany šanci na obrat. Opozice to evidentně cítí, a proto vytahuje každou hnidu a snaží se na ní dokázat nekompetentnost vlády. Vytýkat někomu desátého ledna, že nevyřešil konflikt na Blízkém východě, který v té či oné formě trvá desítky let, to je přece jasná ukázka malého nadhledu a obav z toho, že by vláda mohla být hodnocena jako úspěšná.

Reklama

Výběr článků

Načítám