Hlavní obsah

Primářka: Havel je vyčerpaný, ale zprávy sleduje

Právo, trj
PRAHA

Bývalý prezident Václav Havel, který je od pondělka hospitalizován v motolské nemocnici, každé dvě hodiny intenzívně rehabilituje a je proto značně vyčerpán. Zároveň měl však podmínku, aby měl na pokoji televizi a mohl sledovat zprávy, řekla v rozhovoru pro Právo primářka ARO motolské nemocnice Martina Pelichovská.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Havel

Článek

Můžete popsat, jak pomáháte Václavu Havlovi s dýcháním?

Podpůrná ventilace je způsob, kterým panu prezidentovi velmi usnadňujeme dechovou práci a snažíme se udržet jeho plíci rozepjatou, aby nedocházelo k ucpávání drobných plicních sklípků. Tím pádem se zvyšuje plicní kapacita. Pan prezident cvičí s panem docentem Kolářem.

Dostává utišující prostředky, aby se vyspal?

Je chronicky zaveden na určitou medikaci, kterou mu poskytujeme i my, aby se v noci vyspal. Ve středu se vzbudil kolem 4. hodiny ráno a spal od 11. večerní.

Vylučujete další chirurgický zákrok?

Co se týče plicního zánětu, zcela vylučujeme chirurgický zákrok. Samozřejmě nemohu předjímat, co se stane během noci, kdy spí, nerehabilituje, hůře odkašlává atd., jestli může nebo nemůže dojít k dalšímu zhoršení. Předpokládáme, že pokud budeme postupovat stejně a budeme dosahovat stejného efektu jako dosud, vyhneme se dalším razantním metodám.

Může Václav Havel přijímat jiné návštěvy než rodinné?

V současné době je dosti unaven, to nepopíráme. Práce, kterou musí při rehabilitaci vynaložit, je značná. Takže pokud nerehabilituje, což dělá každé dvě hodiny velmi intenzívně, snažíme se mu dopřát klid ke spánku a odpočinku. Kromě rodinných by další návštěvy nebyly úplně na místě.

Pokud by vše probíhalo dobře, jak dlouho se bude léčit v nemocnici?

To vám neřeknu.

Znamenají potíže s dýcháním nedostatek kyslíku a tím zhoršení jiných funkcí?

Ano.

Kterých? Může to ovlivnit třeba myšlení?

Obecně přísun kyslíku je důležitý pro činnost veškerých orgánů, netýká se to jenom mozku nebo srdce, jater a plic. V současné době se nám daří zabezpečit dostatečnou hladinu kyslíku v krvi, aby ostatní orgány nestrádaly.

Lze číselně vyjádřit, nakolik je dýchání omezeno?

To se nedá.

A neobáváte se o srdce, třeba jako se loni po zánětu průdušek objevila arytmie?

Pan profesor Betka už řekl, že nemůžeme nikdy nic vyloučit. Pokud by trval nedostatek kyslíku v krvi, nebo měl pan prezident déle trvající závažné dechové obtíže, nedá se vyloučit ani problém s jeho oběhovým systémem.

Na jaké přístroje je napojen kromě ventilátoru?

Na žádné.

Takže leží v posteli...

Sedí v křesle, čte si noviny a sleduje zprávy. Musí mít žilní linku, protože mu do žíly podáváme antibiotika. Ale může se jít projít.

Sleduje televizi?

Byl jeho požadavek, že by rád u nás měl televizi, kde by mohl sledovat zprávy, protože jak pravil sám, nic jiného ho nezajímá.

Je na pokoji sám?

U nás jsou všichni pacienti na pokojích sami.

Jí pan prezident sám, nebo dostává umělou výživu?

Přijímá normální potravu. A může si říci, co by rád.

A co si dal?

Nevím, jestli to není příliš osobní, a nevím, jestli nebude proti tomu mít výhrady paní Havlová, ale přál si krupicovou kaši.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám