Hlavní obsah

Nekupujte zahraniční výrobky, vyzývá kvůli krizi ČSSD

– PRAHA
Novinky, jov

Opoziční sociální demokraté kvůli finanční krizi ve středu vyzvali občany, stát i firmy, aby kupovali jen české výrobky. Stínový ministr průmysl a obchodu za ČSSD Milan Urban použil slogan "Ani jedna zbytečná koruna přes hranice České republiky".

Článek

"Každá koruna, která odejde přes hranice ČR prostřednictvím nákupu jakéhokoliv druhu zboží, tak samozřejmě oslabuje české výrobce,“ prohlásil Urban na středeční tiskové konferenci v Lidovém domě.

"Chtěl bych při této příležitosti vyzvat všechny občany, všechny firmy, všechny státní instituce, aby od tohoto okamžiku velmi přemýšleli o tom, jaké zboží budou nakupovat. Pokud budou nakupovat české zboží, pomáháme sami sobě,“ oznámil s tím, že za povinnost to považuje u státních institucí.

Nákup zahraničního zboží dokonce považuje za nemravný. "Považuji za nemravné od této chvíle posílat českou korunu přes hranice ČR při nákupu jakéhokoliv zboží,“ sdělil. "Pokud budeme kupovat české zboží, budeme to dělat všichni, bude to znamenat, že některé podniky nebudou muset omezovat svoji výrobu, bude to znamenat, že některé podniky možná budou mít příležitost přežít,“ domnívá se Urban

"Přidali plyn“ v kritice vlády

Sociální demokraté již několikátý den po sobě kritizovali postup vlády v krizi vyvolané zastavením dodávek ruského plynu. Ve středu ovšem v kritice "přidali plyn“.

Podle Urbana vláda a premiér Mirek Topolánek (ODS) nezvládají české předsednictví, prohlásil, že kabinet neobstál při řešení plynové krize, situace v Gaze a i v případě krize ekonomické. "Nenavrhuje nic, jen přihlíží,“ uvedl na adresu vlády. Poukázal i na skandál s plastikou Davida Černého, kterou si vláda objednala. Ta vyvolala protesty Bulharska.

Premiér Topolánek se přitom ve středu v Evropském parlamentu do opozice pustil kvůli jejímu přístupu k českému předsednictví. Řekl, že opozice předsednictví torpéduje. ČSSD to odmítla. "Premiér Topolánek se torpéduje sám,“ kontroval Urban a zopakoval kritiku za řešení plynové krize. "Je to zločin v této chvíli neřešit energetickou budoucnost ČR,“ použil silná slova.

Reklama

Výběr článků

Načítám