Hlavní obsah

Lyžování na Pradědu je omezené kvůli limitu na množství sněhu

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praděd

Po zdravém rozumu volají provozovatelé lyžařských areálů na Pradědu v Jeseníkách i lyžaři samotní. Protože sjezdovky na Pradědu nejsou vyjmuty z národní přírodní rezervace, nesmí se svahy nejvyšší hory Jeseníků uměle zasněžovat a na sjezdovky mohou lidé vyrazit až když na nich leží minimálně 80 centimetrů sněhu.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Na obzoru nejvyšší hora Moravy Praděd

Článek

Lyžařské středisko Praděd - Ovčárna je nejvýše položeným lyžařským centrem v České republice. Nástupiště vleků jsou ve výšce 1300 metrů nad mořem. Středisko se však nachází na území Chráněné krajinné oblasti Jeseníky (CHKOJ).

Správa CHKOJ proto vydává povolení k zahájení provozu vleků a stanovuje termín ukončení provozu, vše je totiž odvislé od výšky sněhové pokrývky.

„Do roku devadesát dva sjezdovky nebyly do rezervace zahrnuty. Pak ale došlo ke změně a od té doby nám legislativa háže klacky pod nohy,“ argumentoval Josef Figura, provozovatel jednoho z největších lyžařských center v Jeseníkách. Na nerovné podmínky upozorňoval mnohokrát, nikdy ho prý ale nikdo nevyslyšel. „Jak je možné, že v Krkonoších jde všechno, tam jsou sjezdovky z rezervací vyjmuty a tady ne,“ diví se.

Ministerstvo: Krkonoše nejsou zvýhodněny

Důvody, proč je lyžování na Pradědu omezené, jsou podle ministerstva životního prostředí jasné. „Národní přírodní rezervace Praděd je vzácná především ve svých vrcholových partiích a každá změna přirozeného režimu může ekosystémům uškodit,“ poukázala Jarmila Krebsová z tiskového odboru ministerstva.

Při srovnání s Krkonošemi Krebsová odmítla, že by provozovatelé lyžařských areálů v nejvyšších českých horách byly zvýhodněni. „Většina ze sjezdovek, kromě těch na Lysé hoře, nejsou v první zóně národního parku. Navíc v KRNAPu jsou podmínky historickou tradicí, neboť některé sjezdové dráhy vznikaly ještě dříve, než byl založen národní park,“ popsala mluvčí.

V současné době tak mohou lyžaři využít sjezdovek Malý a Velký Václavák a sjezdovky Petrovy kameny C. „Tam je sněhová pokrývka dostatečná. Na Áčku je ale ve spodní části místy sníh odvátý a tudíž nemůže být sjezdovka v provozu,“ posteskl si Figura, který má za to, že na nařízení ohledně zasněžování doplácí Jeseníky nejen v zimě, ale i v létě. „Ten, kdo tady přijede v zimě si v létě řekne, že k nám nepojede, že tu určitě zase něco bude.“

Podle Figury by se měly do problematiky vložit obce jesenického regionu. „Jde o to přemluvit státní správu, aby to, co platí dejme tomu v Krkonoších platilo i tady. A zdaleka nejde jen o lyžování a sjezdovky. Klient chce dnes komplexní službu, takže i dobré ubytování, relaxaci a veškeré zázemí. Když to tady nenajde, utíká do zahraničí,“ naznačil podnikatel Figura a dodal, že Moravský ledovec, jak je Praděd nazýván, by si plnou podporu státu zasloužil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám