Hlavní obsah

VIDEO: Václav Havel je v nemocnici

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, jov, per

Bývalý český prezident Václav Havel je od pondělí hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici v Motole, kam byl přijat k operačnímu zákroku kvůli zánětlivému onemocnění. Mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová Právu sdělila, že stav exprezidenta je "stabilizovaný, nicméně vážný“. Podle Havlovy manželky Dagmar se operace zdařila a její manžel se po ní cítí lépe.

Článek

"Cítí se, myslím, líp. Ta operace se zdařila. Bude to dobré," řekla štábu televize Prima Dagmar Havlová.

"Mohu potvrdit, že exprezident Václav Havel byl přijat na kliniku ORL v naší motolské nemocnici,“ řekl Právu v úterý ředitel nemocnice Miloslav Ludvík. "Operaci provedl profesor Jan Betka, který je přední evropský odborník v ORL. Václav Havel je nyní ve stabilizovaném stavu," dodal Ludvík.

Rodina si nepřeje podávat bližší informace

Podle informací Práva z jiných zdrojů šlo o akutní zákrok v oblasti hrudníku a krku. Ředitel nemocnice se k tomu ale odmítl vyjádřil s odkazem na lékařské tajemství a na zákon, který neumožňuje informovat, pokud k tomu sám pacient nedá souhlas. Stejně tak neodpověděl ani na dotaz Práva, jak dlouho bude pacient v nemocnici hospitalizován.

"Po dohodě s rodinnými příslušníky nebudeme říkat bližší informace,“ řekla Novinkám mluvčí nemocnice Jurinová.

"Pan prezident se informoval o zdravotním stavu pana Václava Havla. Jsme v kontaktu s jeho kanceláří. Zítra by se pan prezident mohl s panem Havlem spojit telefonicky,“ řekl Právu Radim Ochvat, ředitel tiskového odboru kanceláře prezidenta Václava Klause. 

Havla často trápí zdravotní problémy

Bývalý prezident musel v devadesátých letech kvůli vážným zdravotním problémům sedmnáctkrát hospitalizován. V roce 1996 mu byla odoperována současně se zhoubným nádorem polovina pravé plíce. Velké problémy měl v roce 1998, kdy po operaci tlustého střeva nastaly pooperační potíže a prezident byl po určitou dobu v ohrožení života.

Havel ležel naposledy v nemocnici přibližně před rokem, v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) byl na přelomu ledna a února léčen po akutním zánětu průdušek komplikovaném srdeční arytmií.

Havlův zdravotní stav ovlivnilo vězení, kde prodělal neléčený zápal plic.

Přehled Havlových závažných zdravotních potíží
14. března 1990 - podrobil se operaci břišní kýly, po třech týdnech byl propuštěn do domácího ošetřování.
Listopad 1996 - byl se zánětem plic hospitalizován. Operační tým mu 2. prosince odebral polovinu pravé plíce, aby odstranil zhoubný nádor.
14. dubna 1998 - v innsbrucké Univerzitní nemocnici se podrobil akutní operaci proděravělého tlustého střeva. Do Prahy se vrátil 6. května.
26. července 1998 - v Praze podstoupil druhou fázi operace tlustého střeva. Nastaly pooperační komplikace s provzdušněním pravé plíce. Havla pak 4. srpna postihla porucha srdečního rytmu a byl v ohrožení života.
5. června 2000 - lékaři mu odstranili břišní kýlu, pozůstatek operací tlustého střeva.
24. září 2001 - kvůli srdeční arytmii krátce před odletem zrušil návštěvu Itálie. Lékaři provedli elektrickou kardioverzi.
19. ledna 2008 - byl převezen do nemocnice kvůli srdeční arytmii, začátkem února byl propuštěn domů.
12. ledna 2009 - absolvoval drobnou operaci v motolské nemocnici v Praze. Exprezident je v péči lékařů kliniky ORL a jeho stav je stabilizovaný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám