Hlavní obsah

Komunisté a Paroubek se pustili do vlády kvůli plynu

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Na vládu a jejího předsedu Mirka Topolánka (ODS) se v úterý snesla kvůli problému s dodávkami ruského plynu kritika z řad komunistů a sociálních demokratů. Místopředseda KSČM Jiří Maštálka nazval Topolánka amatérem. Šéf ČSSD Jiří Paroubek se pro změnu navážel do místopředsedy vlády Alexnadra Vondry (ODS) kvůli tomu, že přes jeho pondělní vyjádření z Ruska "nesyčí plyn".

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Paroubek (ČSSD)

Článek

"Včera jsme slyšeli ujištění pana místopředsedy vlády Vondry, že v osm hodin bude syčet plyn z Ruska. Možná, že tomu pan Vondra i věřil. Plyn z Ruska, pokud já vím, do této chvíle nesyčí,“ prohlásil Paroubek v úterý na mimořádné tiskové konferenci ve Sněmovně.

"Nechci tady rekriminovat, co se komu povedlo, myslím, že by to nebylo rozumné ani odpovědné. Myslím z hlediska, co se komu povedlo, české vládě, Evropské komisi a já nevím jakým vyjednavačům,“ doplnil lídr sociální demokracie.

Topolánek je amatér, nešetří premiéra místopředseda KSČM

Místopředseda komunistů Maštálka pak označil Topolánka kvůli plynové krizi za amatéra. Podle něj se potvrdilo, že vláda byla nedostatečně připravena na úkoly spojené s předsednictvím EU.

"Prvotní zprávy o velkých úspěších mise premiéra Topolánka velmi brzy zastínily jiné skutečnosti. Především to byl nepřehlédnutelný amatérismus zprostředkovatelské mise v čele s Mirkem Topolánkem. Právě ten totiž umožnil, aby ukrajinská strana připojila k dohodnuté smlouvě jednostranné prohlášení o vině Ruské federace na vzniku celé krize,“ míní Maštálka.

Kvůli problémům s dodávkami plynu Paroubek vyzval vládu, aby s ČSSD "bezodkladně“ zahájila debatu k energetické koncepci Česka. "A spojit ji zejména k rozvoji jaderné energetiky,“ dodal Paroubek s tím, že na jadernou energetiku musí ČR více spoléhat. Topolánka vyzval, aby překonal "ideologickou předpojatost pana Bursíka“. Ten totiž jadernou energetiku odmítá.

Výběr článků

Načítám