Hlavní obsah

Mach: Klause pozveme na ustavující sněm strany

Aktualizováno

Petr Mach, zakladatel nového pravicového uskupení Strana svobodných občanů (SSO), v on-line chatu na Novinkách řekl, že prezident Václav Klaus bude pozván na ustavující sněm strany. Mach v pondělí v Praze představil přípravný výbor této nově vzniklé euroskeptické strany.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Petr Mach před logem nově založené strany SSO

Článek

Na otázku, zda by mohl být prezident Klaus čestným předsedou SSO, Mach odpověděl, že o tom dosud neuvažoval. "Každopádně pozveme pana prezidenta na ustavující sněm naší strany," dodal.

Programovou náplní SSO je prosadit referendum o přijetí eura a bojkotovat Lisabonskou smlouvu.

Strana se vzpouzejícím se beranem v zeleném poli ve znaku hodlá při červnových volbách do Evropského parlamentu oslovit především zklamané stoupence ODS, odpůrce Lisabonské smlouvy a nevoliče.

Petr Mach, šéf Centra pro ekonomiku a politiku a bývalý poradce prezidenta Václava Klause, prozradil, že SSO se v evropských volbách ideově přikloní k hnutí Libertas irského podnikatele a politika Declana Ganleyho, který v irském referendu o Lisabonské smlouvě inicioval kampaň za její zamítnutí.

"Do loga jsme si vybrali vzpouzejícího berana. Symbolizuje cestu ke svobodě, odhodlanost, cílevědomost a jistým způsobem i vzdor proti Lisabonské smlouvě,” řekl Právu Mach.

Ten na oficiálních stránkách SSO uvádí, že není "fanouškem zdravotnických regulačních poplatků ve stávající podobě." "Totálně socializované zdravotnictví" v rámci plánů ČSSD je podle něj ale horším řešením a připouští, že by Sněmovna měla po přijetí pozměňovacích návrhů systém poplatků zachovat.  

Mezi členy Přípravného výboru SSO jsou mezi jinými i bývalý poslanec ODS a Klausův externí poradce Jiří Payne, tajemník Nadačního fondu Václava Klause Jaroslav Bachora, který minulý rok vystoupil z ODS, nebo také spisovatel Benjamin Kuras.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám