Hlavní obsah

Soc. dem. se chystá ovládnout Literární noviny

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Literární noviny (LtN) čeká změna majitele, kdy je fakticky ovládne ČSSD. Od února by je totiž mělo vlastnit sdružení Právo, solidarita a informace, které je spojené s exministrem zemědělství za ČSSD Janem Mládkem. Ten je navíc ředitelem Masarykovy dělnické akademie, která je se soc. dem. propojená. V rámci ČSSD působí také jako ekonomický expert.

Článek

Šéfredaktorem LtN by se měl podle informací Práva stát bývalý šéf týdeníku Ekonom Zbyněk Fiala. „Připravuji projekt, chystám se na něco takového,“ řekl v pondělí Fiala na dotaz Práva, zda bude šéfredaktorem LtN. Tvrdil ale, že ještě není nic definitivní. „Cítíme, že je poptávka po periodiku, který nebude mít ideologické předsudky,“ doplnil.

Jde podle něj také o otázku financí. „Jedná se o to, zda se bude pokračovat jako nyní, kdy jde o relativně skromný časopis s externími spolupracovníky, nebo zvolíme cestu k významnému českému společensko-kulturnímu žurnálu,“ vysvětlil Fiala s tím, že prosazuje druhou variantu. „Pevně doufám, že bude zvolena,“ dodal.

Mládek nechtěl koupi LtN příliš komentovat. „Nevylučoval bych, že se tak stane,“ sdělil Právu s tím, že více informací hodlá podat až 1. února.

Podle informací Práva by měly LtN vyjadřovat názorové postoje blízké ČSSD. Na dotaz, jaký bude vztah LtN k soc. dem., Mládek řekl: „Žádný formálně právní vztah nebude.“

Na otázku, zda budou noviny propojeny s ČSSD myšlenkově, pak sdělil: „Nyní jde o levo-středo-zelené periodikum, myslím, že tak tomu bude i nadále. Možná že se to bude někam posunovat, ale bude to v tomto prostoru.“ K variantám, o kterých hovořil Fiala, pak poznamenal, že záleží na tom, jaké budou možnosti.

Patočka končí

Dosud vydávalo LtN občanské sdružení Centrum pro média a demokracii. Šéfredaktor Jakub Patočka po devíti letech končí, o svém odchodu informoval v nejnovějším vydání novin.

„Od února budou mít LtN nového majitele, který by měl ve všem podstatném navazovat na dosavadní koncepci listu,“ sdělil ČTK Patočka. Nový majitel převezme podle něj i redakci, vedení si ale hodlá přivést vlastní.

Podle evidence ministerstva vnitra má občanské sdružení Právo, solidarita a informace, které vzniklo loni v srpnu, sídlo v Dráchově na Táborsku. Tedy na stejné adrese, na které sídlí Český institut aplikované ekonomie a družstvo Fontes Rerum. V obou těchto organizacích Mládek figuruje.

O prodeji LtN se hovořilo již delší dobu, koncem loňského roku se objevila informace, že zájem má právě ČSSD. O tom, že strana chce získat názorově blízký týdeník, dlouhodobě hovoří šéf soc. dem. Jiří Paroubek.

Reklama

Výběr článků

Načítám