Hlavní obsah

Silné mrazy nepoleví, v noci bude až -16 stupňů

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Noční silné mrazy, které mohou dosahovat až 16 stupňů pod nulou, budou i tento týden. Zatímco na horách přes den bude zpočátku slunečno s teplotami nad nulou, v nížinách se po celý týden udrží inverze s teplotami pod bodem mrazu.

Článek

„Inverze začala už v neděli. Na Churánově bylo slunečno a osm stupňů nad nulou, ale v Praze jsme měli –7 stupňů. Podobné to bude i v příštích dnech,“ řekla v pondělí Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Od středy začne na jihu republiky, na Moravě a ve Slezsku sněžit a sněhová pokrývka by mohla dosáhnout až osm centimetrů. Ve čtvrtek se sněžení rozšíří zřejmě na celé území republiky a dojde k částečnému oteplení. Ranní teploty přesto budou až –8 a denní –4 až 0.

Výrazné oteplení meteorologové příštích 30 dnů nečekají. Od 21. ledna do konce měsíce by v noci mělo být až –10 a přes den –3 až 2.

Podobné to bude v prvních deseti dnech v únoru, kdy noční mrazy sice poklesnou zhruba o dva stupně, ale denní teploty zůstanou stejné nebo se vyšplhají na –2 až 4 stupně.

Loňský rok patří k nejteplejším

Honsová Právu také sdělila, že loňský rok byl v celém světě desátým nejteplejším rokem od roku 1850. Globální průměrná teplota byla 14,31 stupně.

Na území ČR byla loni průměrná roční teplota 8,9 stupně, a to v porovnání s dlouhodobým normálem let 1961 až 1990 znamená plus 1,4 stupně.

Za posledních deset let bylo v ČR nejtepleji v letech 2000 a 2007 vždy s průměrnou roční teplotou vzduchu 9,1 st. C. Pokud se podíváme na jednotlivé měsíce loňského roku, tak s výjimkou září všechny byly teplejší, než je dlouhodobý průměr let 1961 až 1990.

Loni spadlo na území ČR 620 mm srážek, což je 620 litrů vody na metr čtvereční. Bylo to 92 procent dlouhodobého normálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám