Hlavní obsah

Vláda už podruhé odložila jednání o vojenských misích

PRAHA

Vláda v pondělí opět o týden odložila projednávání plánu zahraničních misí české armády pro letošní rok. Novinářům to po schůzi kabinetu řekl premiér Mirek Topolánek (ODS). Na své zasedání se podle jeho slov vláda pokusí pozvat představitele parlamentu odpovědné za bezpečnostní problematiku.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

"Nerezignovali jsme na komunikaci," uvedl premiér. "Máme ještě čas, pokusíme se ještě jednat," pokračoval. Zdůraznil ale, že vláda odmítá nasazení českých vojáků v zahraničí v letošním roce spojovat s jinými předměty diskuse. Opoziční ČSSD stále spojuje svou podporu misím se zrušením poplatků ve zdravotnictví, jak potvrdil její předseda Jiří Paroubek.

"V této chvíli pokládám jednání předsedy ČSSD za vrcholně nezodpovědné," řekl novinářům premiér. Sněmovna by měla o nasazení české armády v zahraničí jednat na počátku února, Senát už mise schválil.

Topolánkova vláda loni v prosinci poté, co Poslanecká sněmovna odmítla schválit původní plán misí, exekutivně rozhodla o jejich prodloužení do počátku března. Pak by se bez nového souhlasu sněmovny měli vojáci vrátit, Topolánek i armáda ale dávají najevo, že by to nebylo jednoduché.

Do Afghánistánu odcestuje méně vojáků

Ministerstvo obrany připravilo přepracovaný plán, který například v Afghánistánu navyšuje počet vojáků méně, než měla armáda původně v úmyslu. Obrana tvrdí, že tak požadavkům ČSSD vyhověla. Sociální demokraté kritizovali především plánované zvýšení české vojenské přítomnosti v Afghánistánu.

Topolánek v pondělí na tiskové konferenci připomněl hrozící mezinárodní ostudu, ohrožení vojáků bez mandátu, ale i fakt, že nová americká administrativa svou vojenskou přítomnost v Afghánistánu plánuje zvýšit.

Upravený a dnes už podruhé odložený návrh počítá s tím, že v Afghánistánu by mělo celkem působit v misi ISAF do 480 vojáků a v misi Trvalá svoboda do 100 příslušníků speciálních sil.

V českém provinčním rekonstrukčním týmu (PRT) v provincii Lógar by měl být zvýšen počet vojáků na 275 osob, což umožní zvýšení počtu mobilních pozorovacích týmů pro ochranu civilních expertů ze dvou na tři. Na základě nizozemské žádosti bude 80 českých vojáků v první polovině roku 2009 pokračovat v ochraně nizozemského PRT v provincii Uruzgán.

Letos by měl začít fungovat radiolokátor Arthur

Na letišti v Kábulu by mělo dál pracovat až 55 vojáků lehké chemické jednotky a několik dalších specialistů. Ve druhé polovině roku 2009 by do Afghánistánu měly odcestovat tři vrtulníky Mi-171Š s podpůrným týmem do 110 osob. V roce 2009 vojáci počítají i s nasazením dělostřeleckého vyhledávacího radiolokátoru Arthur s podpůrným týmem 40 osob k ochraně letiště v Kandaháru.

Celkem 430 vojáků bude pokračovat v misi KFOR v Kosovu, v ČR bude připravena v pohotovosti záložní rota v počtu do 120 osob. Od května do srpna má 75 lidí, včetně pilotů s gripeny střežit vzdušný prostor tří pobaltských zemí a jednotlivci v uniformách české armády se zapojí i do několika dalších pozorovatelských misí ve světě.

Další jednotky mají být připraveny pro možné použití v Silách rychlé reakce NATO, celkem 229 osob, a pro česko-slovenské bojové uskupení EU, v počtu maximálně 1800 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám