Hlavní obsah

Šéfové Zdravotnického holdingu odvolali Drymla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ
Aktualizováno

Předsedou představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje byl v pondělí zvolen hejtman Lubomír Franc (ČSSD). Ve vedení vystřídal vicehejtmana Vladimíra Drymla (ČSSD), který byl představenstvem odvolán. Hlasování o Drymlovi v pondělí proběhlo také v krajském výboru strany.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Dryml

Článek

„Naším cílem je nedestabilizovat krajské zdravotnictví, pokračovat budou zadané audity a učinili jsme i první personální kroky v servisních společnostech, které holding ovládá,“ řekl Franc.

Nové vedení nepočítá, že by v nejbližší době měnilo ředitele krajských nemocnic.

Franc uvedl, že na postu předsedy holdingu bude dva až tři měsíce, do doby, než bude jmenován nový ředitel holdingu za odstoupivšího Rostislava Všetečku (ODS). Prozatímním ředitelem jsem určili Josefa Prokeše,“ uvedl Franc.

Dryml zůstává nadále řadovým členem představenstva. „Stav v krajském zdravotnictví potřebuje účinné kroky a rozhodnutí. Proto se představenstvo rozhodlo, že zdravotnický holding má vést přímo hejtman. V situaci, kdy krajská rada nepřímo vyzvala doktora Drymla jako gestora pro zdravotnictví, aby tuto funkci opustil, nebylo možné vyhnout se personální změně na postu předsedy," vysvětlil Franc. Dryml se v pondělí jednání představenstva nezúčastnil.

„Hejtman mi to sdělil už minulý týden a já jsem zděšen, jak tito „odborníci“ mohou vést zdravotnický holding. Věřím, hejtman že nepovede holding stejně, jako vedl CEP, kde se neosvědčil,“ komentoval Dryml odvolání.

Drymla nepodržel ani výkonný výbor strany

V pondělí večer o Drymlovi hlasoval také hradecký krajský výkonný výbor strany a doporučil svým krajským zastupitelům, aby  jej odvolali.

„Projednali jsme usnesení politického grémia strany z 9. ledna, které se touto kauzou zabývalo a doktoru Drymlovi doporučilo, aby z funkce odstoupil. Krajský výkonný výbor vzal usnesení grémia na vědomí a doporučil hejtmanu Lubomíru Francovi a zastupitelům za ČSSD, aby jednali v souladu s ním, neboť je to usnesení vyššího orgánu a je pro nás závazné,“ tlumočila Právu předsedkyně KVV Hana Orgoníková rozhodnutí výboru.

„Při hlasování byl deset členů výboru pro a pět členů se zdrželo. Proti nebyl nikdo,“ doplnila. 

Kauza Dryml

Drymlovi, který se pondělního jednání holdingu nezúčastnil, hrozí kvůli údajnému shánění kompromitujících informací na stranickou kolegyni Hanu Orgoníkovou odvolání z funkcí ve vedení kraje.

Vedení ČSSD i hejtman Franc jej vyzvali k odstoupení. To však Dryml odmítá a tvrdí, že se ničeho nezákonného nedopustil a že se svých funkcí nehodlá vzdát. Postoj stranických špiček ke své osobě považuje za policickou šarádu.

O Drymlově odvolání by měli rozhodovat krajští zastupitelé na svém jednání 22. ledna.

Reklama

Související témata:

Související články

Vedení ČSSD chce Drymlovu rezignaci

Předsedové Krajských výkonných výborů ČSSD, hejtmani z řad ČSSD a místopředseda strany Milan Urban vyzvali v úterý senátora Vladimíra Drymla k rezignaci...

Výběr článků

Načítám